Az egyik államtitkárt kifütyülték, a másikat kiröhögték a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén

Az egyik államtitkárt kifütyülték, a másikat kiröhögték a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén

A 24.hu beszámolója szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nagygyűlésén sem megoldási javaslatok, sem kézzelfogható ígéretek nem hangzottak el az egészségügy problémáira. A jelenlévők ki is fütyülték, illetve kitapsolták az államtitkárt, és piros lapot mutattak neki.

A feszült hangulatú rendezvényt Elhalt ígéretek nyomában felütéssel hívta össze az orvosi szervezet a budapesti Vasúttörténeti Parkba. Az eseményre meghívót kapott a pénzügyi tárca, a Miniszterelnökség és az EMMI, hogy az egészségügy problémáiról nyilvánosan vitázzanak a kamarával, ám mindössze az utóbbi kettő érezte fontosnak, hogy képviseltesse magát.

A rendezvényen nagyjából 200 orvos vett részt, akik meglehetősen rideg fogadtatásban részesítették az egészségügyért felelős államtitkárt. Horváth Ildikó először arról kezdett beszélni, hogy a nyolcvanas években kezdő orvosként arra tett fogadalmat, azt a fajta egészségügyi rendszert megváltoztatja, majd elcsukló hangon mesélt személyes történeteket. A jelen lévő orvosok egyre türelmetlenebbül várták, hogy valami lényegi téma is szóba kerüljön, végül amikor az államtitkár az emberközpontú egészségügyről kezdett beszélni,

a hallgatóság a szavazáskor nemet jelentő piros lapot mutatott fel, sőt előadásának több pontján ki is fütyülték a politikust.

Horváth Ildikó az Európai Uniós fejlesztési programokról is szeretett volna beszélni, de az orvosok nem voltak kíváncsiak a további porhintésre.

"Azt gondolom, akkor most itt abbahagyom"

– így volt kénytelen zárni beszédét az államtitkár, akinek egyedül ez a gesztusa kapott kitörő tapsot.

A portál szerint a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát sem kímélte a közönség: Szalay-Bobrovniczky Vince az Orbán-kormányok döntéseit citálva emlegette fel a béremelést.

A jelen lévő orvosok túlnyomó többsége erre bőszen lengette a piros lapot.

Amikor pedig a költségvetés egészségügyet érintő számairól kezdett beszélni,

többen nemes egyszerűséggel kinevették.

Szalay- Bobrovniczky időt kért a további béremelésekről szóló döntésekhez, és ahhoz is, hogy rendezzék a nyugdíjas egészségügyi dolgozók visszafoglalkoztatását, valamint a paraszolvencia kérdését.

"Nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni"

– mondta utóbbiról a szokásos mantrát a politikus.

Szavait óriási felhördülés fogadta, végül ki is fütyülték.

"Megértem az önök indulatait"

– próbálta csitítani a tömeget a helyettes államtitkár, aki rövid beszéde végén egyáltalán nem kapott tapsot.

"Nem hirtelen felbuzdulás, dühkitörés, és nem az elégedetlenség feszültségének kiengedése miatt gyűltünk ma össze. A tehetetlenség, a kihasználtság, a hivatástudatunkkal való visszaélés kihasználása elleni segélykiáltás a mai rendezvény"

– ezt már a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István mondta, aki a nagygyűlés előtt problémalistát és kérdéseket küldött az említett minisztériumoknak.

A MOK által felvetett problémák a 24.hu szerint a következők voltak:

  • Egységesen kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, a munkaviszony típusától függetlenül, 2022 január 1-től.
  • A béremelés függvényében a paraszolvencia megszüntetése.
  • A nyugdíjasok diszkriminációjának megszüntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése
  • Döntsék el, hogy orvosokkal vagy orvosi végzettséggel nem rendelkezőkkel (nondoktor, Msc. nővér) akarják-e a magyarokat gyógyítani pusztán takarékosságból.
  • Szerezzenek érvényt és ellenőrizzék mind a humán erőforrást érintően, mind az eszközöket illetően a szakmai minimumfeltételek meglétét, mert a jelenlegi állapot egy becsapás és a betegbiztonság súlyos megsértése.

A szombati rendezvényen végül egyik felvetett kérdés kapcsán sem született döntés vagy hangzott el ígéret.