Lesz zászlóshajó, közös egyetem, meg ilyen jó sem volt, de azért küldhetnéd már a pénzt, Kína!

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter
MTI/KKM/Burger Zsolt

Szijjártó Péter magyar külügyér is kint van New York-ban, és mivel Áder Jánossal ellentétben, ő épp nem a világot menti meg, - egy migránsozás után - van ideje az üzlettel foglalkozni: megállapodott Vang Ji kínai külügyminiszterrel abban, hogy felgyorsítják a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez kapcsolódó hitelszerződésről szóló tárgyalásokat a Pénzügyminisztérium és a kínai Exim Bank között. A kínai támogatással - Mészáros Lőrinc cége által - készülő vasútvonal építésének kivitelezési szerződése ugyanis abban az esetben lép hatályba, ha megkötötték a hitelmegállapodást.

Az MTI szerint ezután a jobboldali keresztény politikus csak ömlengeni tudott a kommunista diktatúráról. Szijjártó Péter például megállapította, hogy Magyarország és Kína kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint jelenleg, és ez különösen örömteli annak fényében, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját. Elmondta azt is, hogy az ENSZ-en belüli együttműködés keretében megerősítették azt a megállapodást, amelynek értelmében Kína támogatja Magyarország tagságát az UNESCO végrehajtó tanácsában, Magyarország pedig támogatja Kína tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Sőt, a külügyminiszterünk megerősítette, hogy Magyarország továbbra is zászlóshajója kíván lenni a Kína és a közép-, illetve kelet-európai országok közötti együttműködésnek, amely az érintetteken kívül az egész Európai Unió érdekét szolgálja.

Illetve a kétoldalú találkozón ismét rámutattak azon közös törekvésre is, hogy kínai egyetem jöjjön létre Magyarországon.