Ami nem megy, azt nem kell erőltetni: Trócsányi másodszor is elhasalt

Ami nem megy, azt nem kell erőltetni: Trócsányi másodszor is elhasalt

Az EP összeférhetetlenséget vizsgáló JURI bizottsága, 12:9 arányban megszavazta, hogy Trócsányi László összeférhetetlenségi ügyei miatt nem lehet uniós biztos – írja a Facebookon Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. A politikus emlékeztet, Trócsányit egyszer már elkaszálta ez a bizottság, méghozzá nem is politikai, hanem gazdasági összeférhetetlenségi okból: a volt igazságügyi miniszter nem tudta igazolni, hogy nincs összeférhetetlensége biztosi munkájával kapcsolatban, a bizottság azt a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda állami megrendelései miatt állapította meg.

"Óriási blama": Trócsányi László el sem jut a szakbizottsági meghallgatásokig?

Meghallgatta Trócsányi László biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága, majd le is szavazták az uniós bővítésért felelős biztosi posztra kandidáló fideszes politikust. Az ok még csak nem is politikai természetű: Trócsányi ugyanis nem tudta megfelelően igazolni, hogy nincs pénzügyi összeférhetetlensége a biztosi munkájával kapcsolatban.

A JURI döntése azt is mutatja, hogy az új Európai Parlament sokkal erősebb, mint az előző: a bizottság kőkeményen számon kérte az összeférhetetlenséget a magyar és román biztosjelöltön, élt a jogaival, nem hagyta, hogy a pártcsaládok a fejük felett megegyezzenek, és nem engedtek az Európai Néppárt nyomásának sem

– áll az EP-képviselő közösségi médiában közzétett posztjában.

Magyar biztost egyszer már leszavaztak az EP-ben: 2004-ben az MSZP-kormány által delegált Kovács Lászlót találta alkalmatlannak az energiaügyi biztosi posztra az uniós plénum. Medgyessy Péter volt külügyminiszterét a szakbizottság szavazta le, Orbán Viktor volt igazságügyi minisztere viszont könnyen lehet, hogy el sem jut a szakbizottság előtti meghallgatásig.

"Hát ez égő"

- így reagált Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a hírre:

Behisztizett az Orbán-kormány, majd beindította a bullshitgenerátort

Trócsányi László reagálásként a Twitteren közzétett közleményben úgy fogalmaz,

a nyilvánvaló igazságtalanság, az átláthatóság teljes hiánya, a Szerződések szellemének és az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának egyértelmű és szándékos megsértése, valamint a demokrácia alapvető elveinek és értékeinek be nem tartása

azokra az időkre emlékezteti, amelyekről azt hitte, hogy többé már nem térnek vissza.

Mindez nem csak a jogászt és a gondolkodót sérti rendkívül durván, hanem az egyént, magát az embert is – teszi hozzá, majd így kesereg:

A hivatkozott döntés valójában hazugságok, kontextusukból helytelenül kiemelt és tendenciózusan tálalt tények összetákolt gyűjteménye.

Amikor a jogászt sérelem éri, nincs más választása, mint hogy megfontolja, hogy az igazát az illetékes bíróság előtt védje meg – zárja közleményét.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ elnevezésű bullshitgenerátor meg sem próbálja cáfolni a (bukott?) biztosjelölt ügyvédi irodájával kapcsolatos gyanús pénzügyeket, helyette vagdalkozásba kezdett:

Trócsányi László segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, az ő segítségével alkották meg a jogszabályokat ahhoz, hogy senki se érkezhessen okmányok nélkül, szabálytalanul az ország területére. Az Európai Parlament bevándorláspárti képviselői nem tűrik el, hogy az új bizottságnak olyan tagja legyen, aki igazságügyi miniszterként szolgált, mikor Magyarország lezárta a határt a bevándorlók előtt. A bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük.

(Vajon ebből az agymenésből csupán figyelmetlenségből maradt ki Soros György neve? – a szerk.)