Többszázmilliós költségvetési csalással vádolják a fideszes polgármesterjelöltet

Bánhidi Balázs

Bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügy ötödrendű vádlottja Bánhidi Balázs, a Fidesz csömöri polgármesterjelöltje – írja az Index a birtokába került vádirat alapján.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a vádlottak

a költségvetésnek 216-tól 421 millió forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak,

ugyanis közreműködtek abban, hogy egyes cégek a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által folyósított mezőgazdasági támogatásokat valótlan tartalmú számlákkal és valótlan tartalmú együttműködési szándéknyilatkozatokkal vegyék igénybe. A vádhatóság megerősítette, hogy a 2017. május 31-én született vádiratban 13 emberrel szemben emeltek vádat, a vádlottak személyéről viszont nem adott információt.

Az Indexnél levő vádirat szerint Bánhidi Balázst 4 rendbeli, a Btk. 396 paragrafusába ütköző és az 5. bekezdés b pontja szerint minősülő, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják, amely három esetben kísérleti szakban maradt.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2013. április 11-én helyszíni ellenőrzést tartott egy Istenmezeje úti ingatlanon, hogy ellenőrizze a támogatás alapján oda beszerzett gépeket. Az MHV az ellenőrzés alapján elutasította a kifizetési kérelmet. A vádirat szerint

a helyszínre beszerzett gépek nem egyeztek meg a támogatási kérelemben szereplő eszközökkel, a gépek áfamentes piaci értéke lényegesen alacsonyabb volt a kérelemben megjelöltnél.

Azok tényleges értéke összesen 33 700 000 forint volt, amivel a vádlottak megtévesztették a támogatást nyújtó MHV-t. A cselekménnyel okozott vagyoni hátrány 216 millió forint volt, amely nem térült meg – tartalmazza a vádirat.

A dokumentum Bánhidit két offshore cég tényleges tulajdonosaként is azonosítja,

melyeknek Szlovákiában vezetett bankszámlái felett Bánhidi rendelkezett.

Bánhidi Balázs a kampányban az alábbi szlogennel kampányol:

Tiszta szívvel, tiszta fejjel, tiszta kézzel.