Németh Szilárd: "Följött nagyon erősen a pályára az ellenzék"

Németh Szilárd
Forrás: Facebook

"A Fidesz országos szinten megnyerte az önkormányzati választást, ugyanis több, mint 1 millió 800 ezer szavazat érkezett a kormánypártok jelöltjeire"

- tárta az elemi erejű igazságot az emberek elé Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a HírTV A Nyolcas című műsorában.

Németh azzal is igyekezett alátámasztani meglátásait, hogy például a budapesti fideszes polgármesterekre október 13-án több szavazat érkezett, mint 2014-ben.

Ugyanakkor a tények súlyát némileg bagatellizálva bár, de elismerte:

"Egyébként Budapestet, sok budapesti kerületet, sok régi, fideszes vezetésű budapesti kerületet viszont elvesztettünk, és néhány veszteség ért bennünket a vidéki városokban is."

A fideszes politikus politológiai éleslátását fitogtatva kijelentette: ha egy országgyűlési választáson is ennyi szavazatot szereznének a pártok, akkor a Fidesznek abszolút többsége lenne a parlamentben. G. Fodor Gábor műsorvezető szerint ugyanakkor "hiába győzött a Fidesz, mintha lenne egy vereségtudat".

Németh Szilárd ezt a következővel magyarázta:

"Nyilván fájó, főleg azoknak, akik ezt át kellett élniük. Akiknek a teljesítménye ezt nem igazolta, sőt, a szavazatuk sem igazolta, mert mindenki több szavazatot kapott."

Hozzátette:

"2014-ben kevesebb szavazattal lehetett nyerni, mint most 2019-ben veszíteni. Ez nyilvánvalóan ennek a politikai térnek köszönhető, annak hogy az ellenzék, én azt gondolom, hogy országos politikát tudott csinálni az önkormányzati politikából."

Németh amiatt is aggódott egy sort, hogy az általuk elveszített települések összesen 800 milliárd forintos költségvetéssel rendelkeznek, szerinte az ellenzéki pártok majd ebből akarják finanszírozni magukat, és ezt már nem kell klímapolitikával takargatniuk.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által is emlegetett "együttműködés politikájával" kapcsolatban Németh Szilárd kijelentette:

"Az embereknek a választását, az akaratát tiszteletben kell tartani, ez a demokrácia játékszabálya. Mi mindig így viselkedtünk. Azt gondolom, kell tudni akár nagyot veszíteni, akár kicsit veszíteni, és méltósággal. (...) Új politikai helyzet van."

Ezzel kapcsolatban jó lett volna tudni, hogy vajon ő mit gondol azokról az önkormányzatokról, ahol a Fidesz hatalmát elveszítve rögtön jelentős iratmegsemmisítésekbe és bizonyítékok eltüntetésébe fogott, ám erről a 888 rettentővagány, nagyonbelemenős főszerkesztője már nem kérdezte a kormánypárti politikust.

Aki eddig nem hitte el, hogy a Fidesz szétlopja az országot, az hallgassa most az iratmegsemmisítők zúgását!

2002-ben szavaztam először, s rettenetesen szorítottam az akkor még többé-kevésbé tényleg polgári értékeket képviselő Fidesznek. 2018-ban már azt reméltem ugyanennyire, hogy az országot Közép-Ázsiába áttolni akaró, polgáriból alpárivá váló Orbán-rezsimet le lehet váltani. Mindkét alkalommal keservesen csalódnom kellett - de egyik bukás után sem álltam be a bizonyíték nélkül csalást kiáltók kórusába.

Németh Szilárdtól később a következő gondolatmenet is elhangzott:

"Följött nagyon erősen a pályára az ellenzék, visszajött. Mondhatnám azt is, hogy a demokrácia az ilyen. Tudomásul kell venni, hogy a demokráciában vannak ellenfelek, és meg kell tudnunk fejteni (...), hogy mik vezettek ide, hogy (...) ezt ne kelljen átélnünk a következőkben."

Kiemelte azt is, hogy szerinte beszélgetni kell az emberekkel arról, hogy ők hogy látják az eredményeket, ami "nagyon fontos, hiszen ők vannak ott a többiekkel"; "egy politikusnak minidig meg kell hallgatnia a választóit", nem csak akkor, amikor kampány van:

"Hát amit mi csinálunk a Nemzeti Konzultációkon"

- vágta ki a farbát mosolyogva Németh Szilárd, aki szerint a kormány politikája azért ennyire sikeres, mert az emberek úgy érzik, hogy beleszólhattak abba.

A demokrácia nagy bajnoka ugyanakkor azt is leszögezte, hogy szerinte a szavazás országosan legitimálta mindazt, amit a Fidesz-kormány eddig művelt, így a "fájó veszteségek" ellenére a kormányzás iránya nem fog megváltozni.

Kósa Lajos elemez: jobbikos szavazók = nyilasok

Nagyot ment a Bayer Swowban vasárnap este Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke nem csak Borkai Zsoltot dobná kukába, és íratna ki új választást Győrben, de érdekes kirándulást tett a politikai szociológia területére is. Kósa szerint a Fidesz számos váratlan vereségére "nagyon egyszerű magyarázat" a Borkai-féle pünkösdi orgiáról szóló videó kiszivárgása, ám ez szerinte nem volt döntő hatással az eredményekre.