Felgyújtotta magát egy szíriai kurd az ENSZ menekültügyi hivatala előtt

Felgyújtotta magát szerdán egy szíriai kurd férfi az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának genfi székháza előtt. A németországban élő 31 éves férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, ezért egyelőre nem tudták kihallgatni, így egyelőre azt sem tudni, hogy tettének van-e köze a szíriai török agresszióhoz.

Tekintettel az állapotára nem lehetett őt megkérdezni, hogy miért tette, de azt gondoljuk, hogy a politikai helyzet miatt

- mondta a rendőrségi szóvivő az esetről.

A török hadsereg október 9-én támadást indított a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy - kihasználva az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonását és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők fegyvereseit. Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek egy 120 órás tűzszünetről, amely alatt a kurd milíciáknak ki kellett vonulnia a térségből. A tűzszünet keddi lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban újabb, 150 órás tűzszünetet hirdetett, megerősítve ugyanakkor, hogy az SF gerincét adó Népvédelmi Egységek elnevezésű kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból.