Évek óta először nem Sorosozott, nem uszított ünnepi felolvasásában Orbán Viktor

MTI/Máthé Zoltán
Orbán Viktor ünnepi felolvasása a Zeneakadémián
MTI/Máthé Zoltán

Soros-, migráns- és egyéb, fideszes összeesküvés-elméletektől mentes beszédet olvasott fel papírból a miniszterelnök az '56-os forradalom alkalmából a Zeneakadémián. Orbán Viktor a korábbi évektől eltérően rendkívül kevés aktuálpolitikai utalást fűzött a csaknem tíz perces beszédébe. 

Orbán Viktor rendkívül visszafogott, papírból olvasott beszédében azt hangsúlyozva, hogy a magyar nép számtalanszor bizonyította a történelem során, hogy képes mindent megtenni a hazájáért. Orbán szerint azok a fiatalok, akik 63 éve útnak indultak és fegyvert fogtak, észrevették, hogy a kommunizmust meg kell állítani bármi áron, mert az 

mindent felmar és felemészt a vörös iszap, hitet, kultúrát és családokat.

Azt hangsúlyozta a kivándorló százezreket kalandvágyónak tartó miniszterelnök, hogy a magyaroknak csak egy hazája van és azért küzdöttek annak idején 1956-ban. Haza csak addig van, ameddig a hazafiak többen vannak, mint a hitványok. Magát hazafinak nevezve arról beszélt, hogy '56-ban is sikerült összeadódniuk a hazafiaknak és felülkerekedni, de nagy árat kellett fizetniük ezért. 

Se Európa, se Magyarország nem maradhat meg, ha saját maga és ősei ellen fordul

- a korábbiaknál sokkal kevésbé harcias hangvételű beszédben azt hangsúlyozta Orbán Viktor, hogy a helyes és a helytelen válaszokon múlik egy-egy nép sorsa, van, aki meg is bukik. Az ősök jó példát mutattak, Orbán Viktor szerint ennek az eredménye, hogy a több ezer nép közül a magyarok annak a 200-nak az első felében vannak, akiknek sikerült megtartani saját hazájukat.