Handó Tünde a bíróságok élén végzett ámokfutása után az alkotmányosság felett fog őrködni

Alkotmánybíróság

Az Országos Bírósági Hivatal élén gyakorolt működésével széles körű hazai és nemzetközi felháborodást keltő jogászt az Alkotmánybíróságba menekítik át. Erről 2 (kettő) perccel az illetékes parlamenti bizottság összeülése előtt adott ki közleményt a Fidesz. 

Szájer József fideszes EP-képviselő feleségének helyzete az OBH-ban már jó ideje egyre tarthatatlanabbá vált. Az Országos bírói Tanács májusban megállapította, hogy "magatartása és mulasztásai, a bírósági igazgatásban kizárólagos, kontroll nélküli hatalomra törekvése miatt a tisztségére méltatlanná vált". Ez önmagában még nem zavarta volna a szakmai érveket oly gyakran egy könnyed mozdulattal kukába hajító Orbánékat, ám Handó módszerei nem csak Magyarországon, de külföldön is kiverték a biztosítékot. Múlt héten a Nemzetközi Bírói Egyesület levélben hívta fel Jean-Claude Juncker figyelmét az igazságszolgáltatás tarthatatlan állapotára. Ráadásul hazánk ellen a jogállamiság helyzete miatt folyamatban van a 7. cikk szerinti eljárás is, s egyre több fórumon merül fel, hogy az uniós források kifizetését is jogállami feltételekhez kellene kötni. A közigazgatási bíróságok ötlete már elvérzett a brüsszeli fronton, s most Handó távozását is jó eséllyel hasonló szépségtapasznak szánják a magyar országimázs sok sebből vérző orcáján.

A hvg.hu úgy tudja, Handó felfelé buktatását már az Országgyűlés nyári szünete előtt le akarták bonyolítani, ám az OBH elnöke valamiért úgy érezte, hogy a NER hozzá hasonló fogaskerekei önállóan dönthetnek sorsukról, s ellene próbált feszülni a legfelső szinten meghozott döntésnek. Mostanra világossá vált: mindenképp mennie kell, s kénytelen lesz elfogadni új állomáshelyét, az Alkotmánybíróságot. 

Az elmúlt évek tapasztalatai után már zavarba jöttünk volna, ha a Fidesz ezt legalább nagyjából jogállami keretek között rendezte volna. Hétfőn délután azonban megnyugodhattunk: a NER október 13. után is NER maradt:

A kormánypárt az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság 14.00 órára összehívott ülésének kezdete előtt 2 perccel közölte, hogy ők Handó Tündét szeretnék látni a taláros testületben. 

A bizottságban egyébként stabil többsége van a Fidesznek, így rövid tanácskozás után meg is született a borítékolható döntés. A hvg.hu szerette volna megszólaltatni az ülésről távozó fideszes Bajkai Istánt, aki annyival rázta le őket, hogy 

"ez nem az a hely, ahol újságírók kérdezhetnek"

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a portálnak nyilatkozva rámutatott: a Fidesz ismét kádertemetőnek használja az Alkotmánybíróságot. A képviselő szerint a Fidesz csupán a látszatát akarja fenntartani a törvényességnek, hiszen a bizottság ugyan májusban megalakult, azóta egyetlen ülésre, vagy egyezettésre sem került sor.  

A mostani ülésről pénteken délután fél ötkor SMS-ben értesítették. 

Hozzátette: pártjának is lett volna jelöltje az Ab-be, ám időhiány miatt az ő személyét még előterjeszteni se tudták. 

"Egy munkanapnál is kevesebb időt szántak arra, hogy az Alkotmánybíróság új tagjának jelölését keresztülverjék"

 - mutatott rá Gyüre Csaba, a bizottság jobbikos tagja. A politikus hangsúlyozta: hónapok óta nyílt titok, hogy Handónak az OBH éléről távoznia kell, s most az AB-be "menekítik át". Hozzátette: az is elgondolkodtató minőségi változást jelent, hogy 

"az elismert alkotmányjogász, Stumpf István helyére egy munkaügyi jogászt helyeznek. A politikai megbízhatóság ismért felülírta a szakmai szempontokat."