Az ukránokat már jobban aggasztja a munkaerő elvándorlása, mint a keleti végeken dúló háború

Az ukránokat már jobban aggasztja a munkaerő elvándorlása, mint a keleti végeken dúló háború

A Kárpáthír szerint az ukránok már nem az ország keleti felében tomboló háborús konfliktus aggasztja a legjobban, hanem

a lakosság munkaképes részének egyre komolyabb méreteket öltő elvándorlása.

A Rejting szociológiai csoport októberi közvélemény-kutatásból kiderült: a megkérdezettek 18 százaléka úgy érzi, az elmúlt egy évben javult az ország gazdasági helyzete, 47 százalék szerint nem változott, míg 29 százalék úgy látja, hogy romlott.

A családok anyagi helyzetét illetően is legalább ennyire megoszlanak a vélemények:

17 százalék vallja, hogy jobb körülmények között él, 53 százalék nem érez változást és 30 százalék állítja, sokkal rosszabbul él, mint korábban.

A parlamenti választások kapcsán kialakult optimista hangulat közepette nőtt azok aránya, akik szerint a következő esztendőben javulni fog Ukrajna gazdasági helyzete: 45 százalék bizakodó ezen a téren.

15 százalék szerint viszont biztos benne, hogy csak rosszabb lesz, mint eddig.

A megkérdezettek 18 százaléka szerint könnyebb munkát találni, 17 százalék javulást lát a korrupció elleni harc terén, 14 százalék szerint stabilabb a politikai helyzet és 13 százalék úgy véli, kedvezőbb fordulat állt be a donbasszi kérdés megoldásában.

A többség negatív tendenciákat említett viszont az egészségügyi ellátás, a közlekedésbiztonság, a rezsiköltségek, a termékek és szolgáltatások díja terén.

A válaszadók 45 százaléka az elvándorlás mellett a gazdasági hanyatlást és a lakosság elszegényedését tartja a legveszélyesebb folyamatnak.

Ukránok tömegével jönnek Magyarországra és veszik el a magyarok munkáját

A 2017. január és 2019. március között kiadott kb. 73 ezer munkavállalási célú tartózkodási engedélyből több mint 40 ezret ukrán állampolgárok számára állított ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal - árulta el lapunknak Mirkóczki Ádám. A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke közérdekű adatigénylés keretében kérte ki ezeket a számokat a hatóságtól, mi pedig infografikában mutatjuk meg Önöknek.