Mégis lehet előrehozott választás, a brit Munkáspárt is támogatja

Mégis lehet előrehozott választás, a brit Munkáspárt is támogatja

Boris Johnson eddig háromszor próbálta elérni a választás kiírását, de eddig sosem volt meg hozzá a többsége.

Támogatja a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt az előrehozott parlamenti választás kiírását – írja az MTI. Jeremy Corbyn, a Labour vezetője a párt árnyékkormányának keddi ülése után jelentette be a döntést.

A bejelentésnek különös jelentőséget ad, hogy Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök eddig háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának parlamenti elfogadtatásával, mindháromszor sikertelenül. A választási törvény alapján ugyanis ehhez az alsóházi képviselők kétharmadának jóváhagyása szükséges, és ez elengedhetetlenné tette, hogy a Munkáspárt is megszavazza a javaslatot.

A Labour azonban eddig rendre elzárkózott Johnson indítványának elfogadásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését.

Jeremy Corbyn azonban az árnyékkormány keddi ülése után bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a Brexit elhalasztásába három hónappal, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU-ban maradó 27 tagország jóváhagyta a Brexit halasztását kezdeményező brit indítványt. A halasztás a brit kezdeményezésnek megfelelően 2020. január 31-ig terjedhet. Boris Johnson október 19-én kezdeményezte Tusknak küldött - egyet nem értését erőteljesen hangsúlyozó - levelében a kilépés halasztását.

A konzervatív miniszterelnök december 12-re akarja kiíratni a választást, de az időpontról is vita van, mivel az ellenzék néhány nappal korábbi dátumot szeretne, annak érdekében, hogy a kormány a jelenlegi parlamentben már ne terjeszthesse be újból a Brexit-megállapodást ratifikálás végett.