Több millió újabb migráns hagyhatja el Venezuelát

Venezuela, migráció, bevándorlás

További kétmillió venezuelai hagyhatja el a súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő hazáját 2020-ban – közölte Eduardo Stein, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) venezuelai menekültekkel és migránsokkal foglalkozó különmegbízottja Brüsszelben.

Előrejelzéseink szerint a venezuelai menekültek és migránsok száma jövőre 4,5 millióról 6,5 millióra fog növekedni

– hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint Eduardo Stein a latin-amerikai ország migrációs kérdéseinek szentelt nemzetközi konferencián hétfőn.

Az ENSZ adatai szerint a külföldre menekülő venezuelaiak 80 százaléka a dél-amerikai térség – szociális juttatásokat és a szabad mozgást biztosító – országaiban keresett menedéket.

Venezuela évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező ország gazdasága gyakorlatilag összeomlott. Tavaly súlyos, több száz emberéletet követelő tömegtüntetések kezdődtek, de ennek ellenére a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro nyerte a választást, amely azonban az Európai Unió szerint nem volt sem szabad, sem tiszta. A belpolitikai válság tovább mélyült azóta, hogy az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidó az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Februárban egy Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elismerte, az Orbán-kormány tavaly 300 venezuelai családot fogadott be. Orbán Viktor minisztere azt mondta, ezek a venezuelaiak magyar felmenőkkel rendelkeznek, és azt is hozzátette, további családokat szeretnének Magyarországra hozni.