Miniszter: a kormány további venezuelai családokat szeretne Magyarországra hozni

Az Elios-ügy pedig nem is jelent veszteséget. Kormányinfó.

A miniszter által ismertett, úgynevezett falusi CSOK-ot a tervezet szerint 2031 településen lehet igénybe venni, a legfontosabb különbsége a sima csokhoz képest az lesz, hogy az így igénybe vett összeget az ingatlan bővítésére és korszerűsítésére is fordíthatnák a családok. A miniszter szerint a kormány a falvak elnéptelenedését szeretné megakadályozni. A program kizárólag az 5000 fő alatti településeket érintené. Gulyás Gergely szerint az intézkedés szeptembertől léphetne életbe.

Plakátkampány

A kormány új plakátkampányát természetesen megvédte a miniszter. Gulyás hozzátette, hogy kampány fontos és igaz állításokat fogalmaz meg. Az Európai Néppártban lévő kritikusoknak úgy üzent a miniszter, hogy a Fidesz mindig is lojális volt a Néppárthoz. De a Néppártnak, ahogy az Európai Bizottságnak is szerinte képesnek kell lennie az önkritikára.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök mindent megtett azért, hogy kizárassa a Fideszt a Néppártból, és ezt most, a kampányidőszakban a nyilvánosság elé is tárta.

Rendkívüli frakcióülést kezdeményeztek a Néppártban Orbánék legújabb plakátkampánya miatt

A Népszava értesülései szerint az ülést Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa kezdeményezte a Jean-Claude Juncker és Soros György képével "riogató" kampány miatt. Az már más kérdés, hogy valóban összeülnek-e, az EPP eleve nagyon ritkán tart rendkívüli frakcióülést, március 6-án pedig az eredeti tervek szerint is találkoznak, így ott szinte biztos, hogy téma lesz a magyar kormány kampánya.

Elios-ügy

Gulyás az Elios-ügy vonatkozásában úgy nyilatkozott, hogy a kormány azért nem nyújtja be a számlát az EU-nak, mert kimerítették már a forrásokat. A miniszter cáfolta azt az értesülést, amely szerint azért vonja vissza az EU-támogatási igényt a kormány, mert ezzel elismerné a szabálytalanságot a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-pályázatoknál.

Jobbik: A magyar emberek fizetik meg az Orbán család gazdagodását

Az Elios-projektjei bár a 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg, de a számlák beadási határideje csak most jár le. Azonban az Orbán-kormány végül eltekint ettől.

Venezuelai magyarok

A miniszterelnökséget vezető miniszter reagált az Index azon cikkére is, amely szerint a kormány tavaly befogadott 300 venezuelait az országba. Gulyás kiemelte, hogy olyan venezuelaiakat fogadtak be, akik magyar felmenőkkel rendelkeznek. A dolgot azért nem verte nagydobra a kormány, mert még további családokat szeretne Magyarországra hozni.

Jobbik-Kocsis-csörte a bevándorlásról

Az elmúlt években kizárólag a Fidesz telepített be migránsokat Magyarországra, méghozzá nem keveset. A Központi Statisztikai Hivatal statisztikái szerint 2015-17 között 86 ezer bevándorló érkezett hazánkba, ebből több ezren vannak a korrupt letelepedési kötvénnyel érkező, sok esetben kétes hátterű külföldiek - reagált a Jobbik közleményében Kocsis Máté fideszes politikus vasárnap reggeli rádióinterjújára.

Új csarnok

A magyar–szlovák kézilabda Európa-bajnokságra egy új csarnokot építenek Budapesten, amelynek 2021 őszére készen kell lenni és 22 ezer néző befogadására lesz képes. A miniszter a beruházás költségeiről egyelőre nem beszélt. Gulyás szerint már döntöttek a helyszínről, ezt azonban még nem akarta megjelölni, mert a terület egy részét meg kell még vásárolni.

MTA

Gulyás Gergely állítása szerint Palkovics László miniszter még mindig tárgyal az MTA vezetésével, és még nem tette le a javaslatát az intézményhálózat átalakításáról. A miniszter kiemelte, hogy azért csúszott ki Palkovics a kormány által szabott határidőből, mert mindenképpen szeretnének egyezségre jutni.

Ez nem pár ezer kutató, hanem tízmillió ember jövőjéről szól - interjú az MTA-ügyről Stefano Bottonival és Brenner Kolomannal

Kapitulál az MTA vezetése, vagy éppen most kezdődik az igaz küzdelem? Lehet-e méltányos kompromisszumot kötni a hatalommal? Mi jöhet, ha Lovász László lemond? Hogyan lesz korszerű fékrendszer az ógörög leckéből és dróntechnológia a halak kutatásából? Mi köze a kutatók küzdelméhez a hidegburkolónak és a kamionosnak?