Néma tiltakozás, hangorkán, és gyertyagyújtás várja Erdogant Budapesten

A török elnököt az által indított, nemzetközi jogba ütköző, etnikai tisztogatással súlyosbított észak-szíriai kurdellenes hadjárat miatt több tiltakozó demonstráció is fogadja Budapesten.

Délután kettőtől a baloldali Mi Időnk, illetve több kurdbarát csoport gyülekeznek a tüntetők az Oktogonon, ahonnan a Széll Kálmán térre vonulnak át. 

17.00 órára hívja az id. Antall József rakpartra a tiltakozókat a Főnix Mozgalom, az Amnesty International és NoÁr.

"A Lánchídtól a Margit hídig egy sorban, gyertyával, mécsessel, világító telefonnal vagy zseblámpával, a Várban tartózkodó autoriter politikusokra is világítva, némán tiltakozunk és megemlékezünk a török katonai offenzíva keretében életüket veszített  civil áldozatokról."

 - írják a felhívásban. Hozzáteszik, hogy a tüntetők hozzanak magukkal szirénát, sípot, trombitát, kürtöt, vagy bármilyen más fúvós hangszert, hogy a demonstráció végén "egy perces hangorkán hívja fel a világ figyelmét az emberi jogokra, az ártatlan áldozatokra, a békét segítő intézkedések azonnali megtételére, a tudatos megtévesztés és manipulálás, a zsarolás és a gyűlöletkeltés elutasításának szükségességére."

Este hattól az Új Alternatíva Párt szervezésében a Rippl-Rónai és Délibáb utcák sarkán gyülekeznek tiltakozók, hogy a török nagykövetség elé vonuljanak és gyertyát gyújtsanak az ártatlan áldozatokért. 

Erdogan látogatása és a kurdellenes hadjárat magyar támogatása ellen Miskolcon és Debrecenben is tüntetnek ma. 

A harcoló kurd nők korábban Facebook-oldalukon üzentek a magyaroknak. A bejegyzésbe azt kérik a magyaroktól, hogy ne engedjék be Recep Tayyip Erdogant az országba és küldjék vissza oda, ahonnan jött.

A török államfő látogatása azonban sok olyan budapestinek is plusz programot csinál, akik tiltakozni nem, csupán közlekedni szeretnének a mai nap folyamán. 

Fél tíztől fél tizenkettőig szakaszosan és időszakosan lezárják a Liszt Ferenc-repülőtér - 4-es főút - M0-s autóút - M3-as autópálya bevezető szakasza - Kacsóh Pongrác úti felüljáró - Kós Károly sétány - Hősök tere - Andrássy út - József Attila utca - Széchenyi István tér - Lánchíd - Clark Ádám tér - Lánchíd utca - Ybl Miklós tér - Apród utca - Attila út - Dózsa György tér - Palota út - Dísz tér - Szent György utca - Szent György tér útvonalat.

Este fél héttől fél kilencig a Türbe tér - Turbán utca - Vérhalom utca - Apostol utca - Ankara utca - Margit utca - Margit körút - Tölgyfa utca - Fekete Sas utca - Bem József tér - Bem rakpart - Jégverem utca - Fő utca - Clark Ádám tér szakaszt, majd innentől a repülőtérig a délelőttivel megegyező útvonalat zárják le.

Kedd este nyolc órától csütörtök éjfélig sok helyen tilos megállni, egyebek mellett a Mexikói úti parkoló felüljáró melletti útszakaszának mindkét oldalán, a Városligeti körút mindkét oldalán a Kós Károly sétánytól 50 méter hosszú szakaszon, a Hősök terén, az Andrássy úton és szervizútján, a Kodály körönd, az Oktogon és a Széchenyi István tér teljes területén, a Magyar Tudományos Akadémia előtti nagy parkolóban, a pesti és a budai alsó rakparton a Lánchíd körül, a Clark Ádám téren, a Dózsa György téren, valamint a Dísz téri parkolóban.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1