Verhofstadt megakadályozná, hogy "Orbán visszaéljen az EU-s pénzekkel"

.

Guy Verhofstadt és Orbán Viktor között évek óta nem túl felhőtlen a viszony. Most Belgium miniszterelnöke, saját Twitterén írt arról, hogy

"Ma, a Renew Europe csoport találkozóján sürgettem Ursula Von der Leyent: meg kell akadályozni, hogy Orbán visszaéljen az uniós pénzekkel a hatalombanmaradás érdekében, illetve hogy kifizesse haverjait — ahogyan megírta ezt a New York Times."

Mint ismert, az amerikai lap korábban arról írt: 

„Magyarországon a feudalizmus modern változata jött létre, amelyben a munkát és a támogatást a szolgálatkész kapja, és büntetés a jussa annak, aki nem áll be a sorba.”

Magyarul közölt cikket a New York Times a kelet-európai agrárbárókról

Nem túl gyakori jelenség, hogy az egyik legnagyobb amerikai lap, a The New York Times magyarul jelentessen meg egy cikket. Most azonban mégis megtették. A három szerző a "Pénzes gazdák - hogyan fejik meg az Európai Uniót az oligarchák és a populisták?" című írásában Fejér megyét veszi górcső alá, hogy bemutassa miként működik Magyarországon az agrártámogatási rendszer.

A magyar kormány fejlesztési pénzekkel "való bánásmódja miatt" nemrégiben derült ki 500 milliárd forintot meghaladó büntetést szabott ki Magyarországra az Európai Unió. A büntetéseket a kormány azért vállalta be, hogy a vizsgálat idejére felfüggesztett uniós kifizetések újraindulhassanak.