Vége! A kormány már nem telepítene menekülttáborokat a magyar községekbe

Vége! A kormány már nem telepítene menekülttáborokat a magyar községekbe

Visszakérnék a földjüket.

Véget ért egy több mint 4 éves történet a nagy magyar bevándorlás-ellenes háborúban, ugyanis Pintér Sándor belügyminiszter hatályon kívül helyezte

"az új ideiglenes befogadó állomások építésére irányuló beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendeletet."

A 212/2015. (VII. 31.) számú rendelet értelmében az akkor még nem éppen bevándorlás-ellenes Orbán-kormány a helyiek megkérdezése nélkül két magyar község határában akart volna menekülttáborokat nyitni.

Az Orbán-kormány még mindig nem mondott le a községekbe tervezett menekülttáborokról

Emlékeznek még Martonfára? A Baranya megyei község még 2015 augusztusában került be a hírekbe azzal, hogy az Orbán-kormány a helyiek megkérdezése nélkül illegális bevándorlókat telepített volna a település területére (a másik célpont a Zala megyei Sormás volt). Akkoriban az Orbán-kormány pont annyira volt bevándorlás-ellenes, mint Gyurcsány Ferenc.

Az egyik a Zala megyei Sormás volt, a másik pedig a Pécs melletti Martonfa volt. A figyelem leginkább a Baranya megyei településre irányult, ugyanis Bosnyák Attila polgármester vezetésével a helyiek, illetve az LMP és a Jobbik politikusai közösen tiltakoztak a kormányzati tervek ellen, és a menekülttábornak kijelölt területen személyesen is demonstráltak. Sőt, még ott is éjszakáztak.

A tiltakozás hatására végül nem épültek meg a táborok, sőt, az Orbán-kormány élesen váltott is a retorikáján: 

betelepítőből bevándorlás-ellenessé vált. 

Akárhogy is, 2015. november 26-án Lázár János akkori kancelláriaminiszter ugyan bejelentette, nem lesznek menekülttáborok Sormás és Martonfa határában, a rendeletet, miszerint a helyi közösségek megkérdezése nélkül jelölhetnek ki menekülttáborokat, mégsem vonták vissza.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője az elmúlt másfél év alatt négy alkalommal fordult írásban Pintér Sándor belügyérhez, azonban első három alkalommal legjobb esetben is üres ígéretekkel szolgált a tárcavezető.

Pintér Sándor válaszai:

  • 2018 júniusa: „A Kormány a migrációs helyzet függvényében dönt a befogadó intézmények megnyitásáról vagy megszüntetéséről. A kérdésben említett jogszabály felülvizsgálata folyamatban van.”
  • 2019 márciusa:  "a 212/2015. (VII.31.) Korm. rendelet felülvizsgálatát a migrációs helyzet értékelésével együtt
  • még az első félévben áttekintjük.”
  • 2019 júniusa: "Az új ideiglenes befogadó állomások építésére irányuló beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 212/2015. (VII.31.) Korm. rendelet felülvizsgálata még folyamatban van.”

Azonban a negyedik kísérletre, november 11-én már arról tájékoztatott, hogy a vonatkozó kormányrendeletet még idén felülvizsgálják. Amire sor is került; a Magyar Közlönyben megjelentek szerint november 19-én végleg felsóhajthatott Martonfa. 

Martonfa inkább termelne a területen

Az igazán megnyugtató az lenne számukra, hogy ha ezt a területet megkapná kezelésbe az önkormányzat - fogalmazott érdeklődésünkre Keresztes László Lóránt. A politikus emlékeztetett, már a 2015-ös mizéria idején hangoztatta Martonfa, hogy a szövetkezetük számára mezőgazdasági termelés céljából szeretnék ezt a területet megszerezni. "Nagy az öröm, de az lenne az igazi biztosíték" - tette hozzá.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta, Martonfa határa egyáltalán nem volt alkalmas arra, hogy ott menekülttábort alakítsanak ki, az pedig különösen nem működik, hogy diktátumként, a helyiek megkérdezése nélkül hozzanak meg egy ilyen rendeletet. Jobb később, mint soha - zárta le a négy éves sztorit az LMP-s. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/r2P8M8LfP_c.jpg?itok=n-LLvgic","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=r2P8M8LfP_c&feature=emb_title","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}