Orbánék a döntés előtt kilépnek a Néppártból?

Orbán
Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Politico egy magas rangú, név nélkül nyilatkozó fideszes politikusra hivatkozva írja, hogy Orbán Viktor kiléptetheti a Fideszt az Európai Néppártból, a fideszes EP-képviselők az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportba ülnének át, ha ott vezető pozíciót kaphatnak.

Az Azonnali azt írja az ECR-ről, hogy a brit Konzervatívok hozták létre a gazdaságpolitikai liberalizmus, a szabadpiac, az atlantizmus és a szoft-euroszkepticizmus mentén. A Brexit miatt viszont a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság került előtérbe az ECR-ben, de a csoport tagjai az olasz újfasiszták, a szélsőjobboldali spanyol Vox, valamint a flamand nacionalista-függetlenségpárti Új Flamand Szövetség is. Az ECR-ben vélhetően szívesen látnák Orbánékat.

A felfüggesztett tagságú Fidesz sorsáról a Néppárt február elején hozhat döntést:

Elkészült a jelentés, hamarosan döntenek a Fideszről a Néppártban

A Népszava információi szerint az Európai Néppárt elnökének asztalán van a bölcsek jelentése a Fideszről. Az EPP február eleji politikai gyűlésén dönthet a felfüggesztett tagságú Fidesz jövőjéről. A lap úgy tudja, hogy Donald Tusk, a Néppárt új elnöke egyeztetéseket kezdett a tagpártokkal és hamarosan Orbán Viktorral is találkozhat.