Az iraki parlament hazaküldené az országból a külföldi katonákat

Az iraki parlament hazaküldené az országból a külföldi katonákat

Az iraki parlament vasárnap megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot.

Az indítványban felszólították az iraki kormányt, hogy vessen véget minden külföldi csapat iraki jelenlétének, és biztosítsa, hogy ne használhassák többé Irak légterét, szárazföldi területét, illetve felségvizeit.

A képviselők szerint a kormánynak azzal kell kezdenie, hogy visszavonja a nemzetek közösségéhez benyújtott kérelmét, amellyel segítséget kért az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemhez, "az iraki katonai műveletek végére és a kivívott győzelemre tekintettel".

A szavazásban nem vettek részt sem a szunnita, sem a kurd képviselők. A parlamenti határozatok, ellentétben a törvényekkel, nem bírnak kötelező erővel.

Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milíciavezér péntekre virradóra vesztette életét amerikai légicsapásokban Bagdad közelében. Irakban azért is lett botrány az ügyből, mert Washington nem tájékoztatta előzetesen Bagdadot az akcióról.

A helyzetről Szalai Mátét, a térség szakértőjét kérdeztük, aki akkor úgy fogalmazott, hogy

Teheránnak valószínűleg az lehet a célja, hogy Bagdadban megszüntessék az amerikai haderő iraki tartózkodásának jogi alapját. Ez óriási győzelem lenne Iránnak.

Az iraki parlament határozata ebbe az irányba mutató lépés, ami a magyar katonákat is érintheti. Ahogy beszámoltunk róla, a Demokratikus Koalíció már fel is vetette a kérdést az Irakban szolgálatot teljesítő 200 fős magyar kontingensről:

A DK vizsgálná, haza kell-e hozni az Irakban szolgáló magyar katonákat

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció, hogy megvizsgálhassák: az iráni tábornok megölése után elővigyázatosságból haza kell-e hozni a magyar katonákat Irakból - közölte a párt vasárnap az MTI-vel.