Lázár János szerint a Fidesz nem a valósággal foglalkozik

Lázár János szerint a Fidesz nem a valósággal foglalkozik

A volt miniszter uszítással vádolta meg, majd lekommunistázta az ellenzéket, de azért burkoltan a saját pártjának is a fejére olvasott néhány kritikát.

Ha Orbán Viktor most beülne ön mellé Mezőhegyesen a Ladába, mit mondana neki: vissza a hétköznapokhoz, vissza az emberekhez? - tette fel a kérdést a kormánypárti promenad.hu Lázár János országgyűlési képviselőnek, aki még tavaly nyáron indított videósorozatot Egy Ladában Lázárral címmel, melyben szavazóit kocsikáztatta meg, miközben aktuálpolitikai kérdésekről esett szó. Lázár János szerint Orbán Viktornak nincs szüksége a tanácsára, mert „az egész Fideszben neki a legerősebb a valóságérzékelése”, de aztán mintha kritikai éllel tette volna hozzá:

„Ezzel együtt százszázalékos biztonsággal állíthatom, azt a Fidesz-szavazó nyugdíjas polgártársamat, aki Mezőhegyesen, Csanádalbertin, Makón vagy Vásárhelyen 85-100 ezer forintból él, nem érdeklik a magyar gazdaság kedvező makroadatai. Az ő problémáira ezek nem adnak konkrét, hétköznapi választ, ami lehetőséget teremt a politikai ellenfél számára.”

Lázár János nem fukarkodott azzal sem az interjúban, hogy többször is kommunistának nevezze a kormányoldal ellenzékét. Szerinte például a  Márki-Zay Péter polgármester által vezetett hódmezővásárhelyi városházán „egy kommunista tempójú, liberális fordulat történt”. Sokszor megismételt tétele, hogy a városban „a gyűlölet politikája és az uszítás az úr”, illetve az, hogy „a városvezetésnek semmilyen elképzelése nincs arról, milyen lesz Vásárhely öt-tíz év múlva”.

Lázár János politikai valóságában „a választást nem a baloldal nyerte meg, hanem a Fidesz veszítette el”, Hódmezővásárhelyen és országosan is.

A volt miniszter interjújának legérdekesebb részei, amikor saját pártjának és politikai közösségének jövőjét firtatja/elemzi.

„El kell tehát gondolkodnunk, miért szenvedtünk veszteségeket. Bízom benne, hogy a következő években képesek leszünk megújítani a nemzeti oldalt” - fogalmazott a promenad.hu-nak.

Lázár János szerint,

„ha a Fidesz visszatér arra az útra, hogy a valósággal foglalkozik, akkor képes lesz visszanyerni a szavazói támogatását, sőt, mások bizalmát is hozzáteheti ehhez.”

Amennyiben viszont ez nem történik meg, és nem fordulnak vissza az emberek hétköznapi problémái felé, akkor nagyon kockázatos két és fél éves választási felkészülés áll előttük.

„Izgalmas időszak lesz, a verseny nyitott, ami egyébként azt is bizonyítja: a magyar demokrácia él és virul”

- vélekedett.

Miközben arról beszélt, hogy az ellenzéknek „nincs víziója az ország sorsát illetően”, saját pártja felé is kritikák sorát fogalmazta meg:

„A Fidesznek éppen ezért saját magát kell olyan helyzetbe hozni, hogy érdemi válaszokat adjon minden társadalmi csoport hétköznapi problémáira a fiataloktól kezdve a nyugdíjasokig. Magyarország versenyképességéhez elengedhetetlenül szükséges a világszínvonalú egészségügyi ellátás megteremtése, fel kell építeni a világ egyik legjobb oktatási rendszerét, és az ember, valamint a természet harmóniáját helyreállítva egy új nemzeti vidékpolitikára van szükség, ami nemcsak zöld fordulatot jelent, hanem jelentősen növeli a falvakban és kisvárosokban élők életminőségét.”

Az Orbán-kormányt pont a fiatalok, az egészségügy, az oktatás és a mezőgazdaság helyzete miatt lehet a leginkább elmarasztalni.

A volt miniszter az utóbbi időben nagyon aktív, és nem először „szól be”, egyértelműen üzenve a saját politikai közösségének. Decemberben a Rádió 7 Közös nevező című műsorának a vendégeként azt mondta, változásra van szükség a Fideszben és annak kommunikációjában, továbbá fontos a fiatalok felé fordulni, számukra is javaslatokat kell kínálni az őket foglalkoztató kérdésekben. A Makó TV-nek pedig arról beszélt, „a nemzeti oldal” akkor tudja megtartani a választók bizalmát, hogyha jobb lesz, jobbá kell válni. Szerinte sok mindenen kell gondolkodni az elmúlt 9 év kormányzása után a Fidesznek és a kormánynak, hogy mi az, amit folytatni kell, és mi az, amin változtatni kell. „Október 13-a után van min elmerengenie a Fidesznek” - jelentette ki.