Jövő: az agrárkamara megint a génszerkesztésre hívja fel a figyelmet

Jövő: az agrárkamara megint a génszerkesztésre hívja fel a figyelmet

Miközben azért kommunikációs szinten igyekszik kiállni a kormányzat hazánk GMO-mentessége mellett, időről-időre felbukkan az a központi szándék, hogy hazánk (mezőgazdasága) egyáltalán nem utasítja el az EU-ban - még - vitatott új technológiákat, így a génszerkesztést (pl.: CRISPR/Cas9) . 

Nagy István agrárminiszter már bizottsági meghallgatásán jelezte, különbség van génmódosítás és génszerkesztés között, és utóbbi kapcsán az Európai Unióban sincs egységes álláspont, és még arról sem sikerült dönteni Brüsszelben, hogy az új generációs technológiára egyáltalán vonatkozik-e a GMO-moratórium. 

Váratlan genetikai károsodást okozhat a génszerkesztés?

A Nature Biotechnology tudományos folyóiratban közzétett tanulmány megállapításai nagy jelentőségűek a DNS szerkesztéshez használható molekuláris ollót, a CRISPR/Cas9 technológiát alkalmazó génterápiák biztonságosságát tekintve. "Azt találtuk, hogy a DNS-ben végbement változásokat korábban súlyosan alábecsülték"- közölte Allan Bradley, a brit Wellcome Sanger Intézet professzora, a hétfőn megjelent tanulmány társszerzője.

A agrokémiai lobbi nemcsak a szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül igyekszik bejutni a piacokra, de tevékenysége kihat a hazai intézményekre is. A fideszes vezetésű Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) még karácsonykor jelentetett meg egy hírt a honlapján, amelyben a precíziós nemesítés területén megvalósult újdonságokról számoltak be. A cikk szerint egyre több hírt hallani az áttörésekről, aláhúzva, hogy ezek a módszerek képesek lehetnek a genetikai megbetegedések akár 90 százalékát kiküszöbölni. 

Azt is hangsúlyozzák, hogy miközben ezek az eszközök és vívmányok mind a mezőgazdaság, mind az egészségügy területét érintik, és új piaci lehetőségeket teremtenek, fontos etikai kérdéseket is felvetnek, így megítélésük továbbra sem egyértelmű. 

Zárásképpen ugyanakkor megjegyzik: a 2019-es évben felmerült, hogy a Bizottságnak felül kell vizsgálnia, hogy pontosan milyen kritériumok birtokában engedélyezhetőek, vagy tilthatóak ezek az új nemesítési technikák, így a jövőben a génszerkesztés megítélésével kapcsolatban további fejlemények várhatóak.

Megszűnt a GMO-Kerekasztal

A parlamenti bizottságok tanácsadására létrehozott testület 2005-ben alakult meg, megszűnéséről az alapítótag, Darvas Béla professzor tájékoztatott. Indoklása szerint mára a tudományos minősítéssel rendelkező kutatók és egyetemi emberek elfordultak ettől a tájékoztató munkától, ami csak kellemetlenségeket hozott a számukra.