Iráni válság: Nem tüntetni, megemlékezni ment a brit nagykövet mielőtt előállították

Irán

A feszültség enyhítését szorgalmazta vasárnap Brüsszelben Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután előző éjjel Teheránban rövid időre előállították Nagy-Britannia teheráni nagykövetét, akit azzal vádoltak, hogy részt vett egy tüntetésen.

Az előállítást az iráni hatóságok is megerősítették.

"Nagyon aggaszt bennünket a brit nagykövet iráni előállítása. A bécsi egyezmény betartása kötelező. Az Európai Unió kéri, hogy enyhítsék a feszültséget, és adjanak teret a diplomáciának"

- írta a Twitteren Borrell.
    
Rob Macaire nagykövet Twitter-üzenetében leszögezte, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt. A lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment, akik között brit állampolgárok is voltak. Hozzátette, hogy öt perccel korábban távozott az eseményről, majd az emberek skandálni kezdtek. "Másfél óráig tartottak fogva, miután elhagytam a helyet. Diplomaták őrizetbe vétele minden országban törvényellenes" - írta a nagykövet.

Tüntetés Teheránban: a brit nagykövetet is letartóztatták

Még szombaton késő este is tartottak Teherán különböző részein azok a tüntetések, amelyek reggel kezdődtek el, miután Irán bejelentette, hogy a Forradalmi Gárda elitalakulat lőtte le tévedésből az ukrán utasszállító repülőgépet 176 emberrel a fedélzetén - jelentette az iráni média. A tüntetők bírálták az ország legfőbb méltóságait, és szemére vetették vezetésének, hogy napokig tagadta az ukrán repülőgép szerda hajnali lelövését.

A MAU ukrán nemzetközi légitársaság szerdai, Teheránból Kijevbe tartó, az iráni légierő által tévedésből lelőtt járatán 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették.
    
Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnap az Instagram közösségi portálon "szégyenletes tragédiának" nevezte a gép lelövését.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetője vállalta a teljes felelősséget

Címlap Az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetője vállalta a teljes felelősséget Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért. Az iráni televízióban sugárzott videofelvételen Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtérért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték.

Justin Trudeau kanadai kormányfő is részt vesz vasárnap külügyminiszterével, Francois-Philippe Champagne-nyal a szerencsétlenség 57 kanadai áldozatának emlékére Edmontonban tartandó megemlékezésen. Az áldozatok közül tizenhárman ennek a nyugat-kanadai városnak a lakói voltak.
    
Teheránba érkezett vasárnap Tamím bin Hamad ál Száni sejk, katari emír, hogy az iráni vezetőkkel tárgyaljon - jelentette a katari Press TV.
    
A katari emírt Haszan Róháni iráni elnök fogadta. Megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat és "a térségbeli legutóbbi fejleményeket, valamint a közös érdeklődésre számot tartó regionális és nemzetközi kérdéseket" - jelentette a televízió.
    
Az Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló Katar mind Iránt, mind az Egyesült Államokat önmérsékletre kérte a fokozódó feszültségek közepette, és felszólította őket, "kerüljék el Irak és a térség belerángatását a vég nélküli erőszakba".
     
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap Jeruzsálemben azt mondta: Irán ugyanúgy hazudott a gép lelövéséről, mint a titkos atomprogramjáról. "Tudták, hogy nem szándékosan lőtték le a gépet, mégis becsapták az egész világot" - jegyezte meg a kormányülésen.

Orbán az izraeli-amerikai állásponthoz közelítene, de az nem egyezik az európaival

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Közel-Keleten kialakult feszültség ne éleződjön tovább, hiszen az súlyos hatással járna Európa biztonságára - jelentette ki az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter pénteken, az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli brüsszeli ülése után. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a közel-keleti helyzettel foglalkozó tanácsülésen minden magyar szempontot sikerült érvényesíteni az álláspontok harmonizálása során.

Abe Sindzó japán kormányfő vasárnap rijádi látogatásán együttműködést kért Szaúd-Arábiától a közel-keleti helyzet stabilitásának biztosítása érdekében.
    
Feiszal bin Farhán Ál Szaúd herceg szaúdi külügyminiszterrel találkozva a japán kormányfő közölte, hogy az amerikai-iráni feszültség fokozódását követően mélyen aggódik a közel-keleti helyzet miatt, és Tokió diplomáciai erőfeszítésekkel igyekszik enyhíteni a feszültségeken.
    
Abe a tervek szerint Szalmán bin Abdel-Azíz királlyal és Mohamed bin Szalmán trónörökössel is tárgyal.

A Moszkvában tárgyaló Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Irán nem juthat atomfegyver birtokába, ezért Berlin minden diplomáciai eszközt fel fog használni a megállapodás megőrzése érdekében, még ha az „nem is ideális”. A kancellár fontos lépésnek nevezte, hogy Teherán elismerte az ukrán utasszállító repülőgép lelövését.

Vlagyimir Putyin kifejezte reményét, hogy a Közel-Keleten nem kezdődik nagyszabású katonai konfliktus, amely szerinte az egész világot érintő katasztrófához, egyebek mellett menekültáradathoz vezethet.

„Ez egyszerűen humanitárius katasztrófa, vallásközi katasztrófa, gazdasági katasztrófa lesz. Mert a világgazdaság és a világenergetika lerombolásához vagy óriási mértékű károsodásához vezethet”

Merkel és Putyin közös állásponton van az iráni atomalkuról

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték építését be kell fejezni, azzal Németország és más európai országok is nyerni fognak - jelentette ki az MTI tudósítása szerint Angela Merkel német kancellár a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen megtartott szombati moszkvai sajtóértekezletén. Merkel hangsúlyozta, hogy mindenki érdekelt a gázellátás diverzifikálásában, és az Északi Áramlat-2 kereskedelmi projekt, amelynek befejezését Németország a meghirdetett amerikai szankciók ellenére is támogatja.

Lövedékek csapódtak be egy iraki légitámaszpontra

Kilenc tüzérségi lövedék csapódott be vasárnap Irakban egy légitámaszpontra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak - adta hírül az iraki rendőrség.
    
A támadás három iraki őrt megsebesített, amikor az egyik gránát a Balad bázis bejáratát találta el.
    
A támaszpont 90 kilométerre északra van Bagdadtól.
   
A Hszinhua kínai hírügynökség nem tüzérségi lövedékek, hanem hét, Katyusa típusú rakéta becsapódását jelentette, a Reuters brit hírügynökség pedig négy sebesültről írt.  
    
Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.
    
A dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a hét elején Irán rakétatámadás hajtott végre két olyan iraki támaszpont ellen, amelyen amerikai katonák vannak, megtorlásul azért, mert amerikai dróncsapás végzett Bagdadban az iráni Forradalmi Gárda tábornokával, Kászem Szulejmánival, a gárda műveleti főnökével.