Orbán az izraeli-amerikai állásponthoz közelítene, de az nem egyezik az európaival

Orbán az izraeli-amerikai állásponthoz közelítene, de az nem egyezik az európaival

Szijjártó Péter szerint azonban minden magyar szempontot sikerült érvényesíteni az iráni helyzettel kapcsolatban Brüsszelben.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Közel-Keleten kialakult feszültség ne éleződjön tovább, hiszen az súlyos hatással járna Európa biztonságára - jelentette ki az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter pénteken, az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli brüsszeli ülése után.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a közel-keleti helyzettel foglalkozó tanácsülésen minden magyar szempontot sikerült érvényesíteni az álláspontok harmonizálása során.

Ezek között szerepel a terrorizmus elleni harc folytatása, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, valamint a térségben jelentkező feszültség fokozódásának elkerülése.

A tárcavezető hangsúlyozta,

a Közel-Kelet és Európa biztonsága szorosan összefügg, ugyanis egy feszült, instabillá váló helyzet újabb migrációs hullámokat okozhat.

Magyarország egyetért azzal, hogy nem szabad Irakot káoszban hagyni, amely komoly biztonsági fenyegetést jelentene az európai kontinens és az egész világ számára.

Kijelentette, a terrorizmus elleni küzdelmet folytatni kell a teljes győzelem eléréséig, ugyanis az Iszlám Állam felszámolását célzó harc még nem ért véget.

„Komoly sikereket értük el, de győzelmet még nem arattunk”

- fogalmazott, hozzátéve, hogy a terrorszervezet ellen szerveződött nemzetközi koalícióban szolgáló mintegy kétszáz magyar katona megbecsült résztvevője az Iszlám Állam elleni küzdelemnek.

Magyarország határozott véleménye szerint meg kell akadályozni, hogy akár eggyel is emelkedjen az atomfegyverrel rendelkező országok száma

- húzta alá.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter rámutatott, fenn kell tartani a transzatlanti egységet a kérdésben, annak megbomlása súlyos biztonsági fenyegetést jelentene.

Borrell: csakis politikai megoldás létezik az iráni válságra

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a brüsszeli rendkívüli tanácskozás utáni sajtótájékoztatóján az MTI szerint arról beszélt, hogy csakis politikai megoldás létezik az iráni válság kezelésére.

Arra biztatta Iránt, hogy továbbra is tartsa tiszteletben a nukleáris programjáról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást.

Borrell reményét fejezte ki, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nyomon követi az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményeket.

„Az Iránnal kötött nukleáris megállapodás kapcsán mi, európaiak, eltérő helyzetben vagyunk, mint az Egyesült Államok. Amerika kivonta magát az egyezmény alól, mi viszont arra törekszünk, hogy a megállapodás ne váljon semmissé”

- fogalmazott az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Orbán az izraeli-amerikai állásponthoz közelítene

Brüsszelben Szijjártó Péter azt mondta, hogy minden magyar szempontot sikerült érvényesíteni a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, de csütörtöki évindító sajtótájékoztatóján Orbán Viktor még azt mondta:

azon van, hogy az európai álláspont az izraeli-amerikai állásponthoz legyen közel Irán ügyében.

Nem részletezte, hogy ez pontosan mit is jelent, az amerikaik és az izraeliek az európai állásponttal ellentétben azonban ellenzik az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.

 

Irán-USA konfliktus: Jobbik szerint Orbán Viktor álláspontja felelőtlen és veszélyes

A Jobbik álláspontja szerint Kászim Szulejmáni iráni vezető megölése rendkívül negatív folyamatokat indíthat el mind a Közel-Keleten, mind pedig a világban. A párt sajnálatosnak tartja, hogy az amerikai vezetés az utóbbi időszakban a tárgyalásos, diplomáciai rendezés helyett egyre inkább az egyoldalú lépéseket részesítette előnyben közel-keleti politikájában.

 

Az Irakban tartózkodó magyar katonákkal kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette: amennyire biztonságban lehetnek, annyira biztonságban vannak. Azt is hangsúlyozta, hogy minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges. Erről korábban már Benkő Tibor honvédelmi miniszter is tájékoztatott.

 

Számítottak a magyar katonák a támadásra, maradnak Irakban

Benkő Tibor honvédelmi miniszter videokonferenciával egybekötött sajtótájékoztatót- és háttérbeszélgetést tartott az Irakban szolgáló magyar katonák helyzetéről a Honvédelmi Minisztériumban. A tárcavezető szerint az elmúlt időszakban több valótlan hír is megjelent a magyar misszióval kapcsolatban, ezért tisztázta: a szolgálatot teljesítő kétszáz katonának csak egy része vesz részt a NATO vezette misszió tevékenységében, többen az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció tagjaként vannak jelen.