Egy év börtönt kapott Hunvald György hűtlen kezelésért

Hunvald György
Hunvald György
Fotó: Móricz Simon/MTI

Egy év szabadságvesztést kapott Hunvald György 28 milliós kárt okozó hűtlen kezelés miatt. Az elsőfokú ítélet nem jogerős. A volt szocialista politikus Erzsébetváros polgármestereként követte el a bűncselekményt színlelt szerződésekkel.

Az eljárás egy szocialista politikus mobiltelefon-használata és négy, másfél évtizeddel ezelőtti megbízási szerződés miatt indult. Az elsőfokú bíróság kimondta, hogy a szerződéseknél nyilvánvaló volt:

nem történt érdemi munkavégzés, nem is volt erre irányuló szándék, a teljesítési igazolások pedig fiktívek voltak.

A kétezres évek második felében kötött szerződések közül voltak olyanok, amelyek alapján havi 300-400 ezer forintot fizettek ki éveken keresztül. A bíróság a mobiltelefon-használat engedélyezése kapcsán ugyanakkor azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény.

Hunvaldnak nem kell börtönbe vonulnia, mert az előzetesben töltött idő beleszámít a büntetésbe. A bíróság arra is kötelezte, hogy az okozott, 28 millió forintos kárt kamatokkal együtt fizesse meg. A bíró leszögezte, hogy a történtek kapcsán

nem elfogadható az a védekezés, hogy mások is csinálnak ilyet, és az sem, hogy ma már jóval nagyobb összegekről van szó a hasonló esetekben.

Nem először ítélik el Hunvaldot

Az ügyben korábban már volt jogerős ítélet. A politikust 2015-ben két és fél évre ítélte a Szegedi Ítélőtábla, de a döntést hatályon kívül helyezte a Kúria formai okokra hivatkozva, ezután következett a perújítás.

Félmilliárdot fizethet az állam azért, mert míg Hunvald sitten volt, tönkrement a magángépe

Az MSZP VII. kerületi elnöki székét nemrég megszerző egykori polgármester szerint az állam felelőssége az a vagyonvesztés, ami a repülőgép értékének csökkenésével jelentkezett. A Hunvald elleni eljárás során ugyanis úgy foglalták le a gépet, hogy azzal a Hunvald-érdekeltségbe tartozó cég nem tudott dolgozni, de még a svájci szervizig sem repülhettek el vele.

Hunvald György 2002-től volt Erzsébetváros polgármestere, 2009-től kezdve három évet töltött előzetes letartóztatásban. Rengeteg ügyben összesen több száz milliós károkozással gyanúsították, de a belvárosi ingatlanpanama, a folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás és a vesztegetés vádja alól felmentették.