Óriási nézettséggel robbant be a tabudöntögető új pápa

The new pope
HBO

Január 10-én indult az HBO GO-n Paolo Sorrentino nagysikerű sorozata, Az ifjú pápa folytatása, Az új pápa. Jude Law remek alakítása mellé új főszereplőként érkezett meg John Malkovich. Igaz az elérhető két rész alatt egyikükből sem kapunk még túl sokat. Ennek ellenére a sorozat már a nyitóhétvégén elbűvölte a magyar nézőket: mindössze két nap alatt rögtön a toplisták élére ugrott, hiszen a legtöbbet letöltött sorozattá vált, illetve nézettsége is olyan sorozatokkal vetekedett, mint a Watchmen vagy Az Úr sötét anyagai.

Én mondjuk, szeretem eredeti nyelven fogyasztani a filmeket, viszont ha valakit zavarna a felirat, neki sem kell várnia, hiszen a sorozat a világpremierrel egyidőben szinkronosan is felkerült az HBO GO-ra.

Az új Pápa - Már az HBO GO-n

Próbáld ki ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéhez! Facebook: https://www.facebook.com/HBOMagyarorszag Instagram: https://www.instagram.com/hbohungary/ Twitter: https://twitter.com/HBOHU

Az új pápa egyébként ott folytatódik, ahol Az ifjú pápa véget ért: a Jude Law által megformált Lenny Belardo, azaz XIII. Piusz pápa kómában fekszik. Váratlan és titokzatos események következtében Voiello külügyminiszter (Silvio Orlando) eléri, hogy egy lefegyverző és kifinomultan visszafogott angol arisztokrata, Sir John Brannox (John Malkovich) kerüljön a pápai székbe III. János Pál néven. Az új pápa ideális választásnak tűnik, azonban titkokat rejteget és megvannak a maga gyengeségei, így Voiello hamar felismeri, hogy nem lesz könnyű betöltenie a karizmatikus XIII. Piusz helyét. Az élet és halál közt lebegő Lenny Belardót mostanra szentté avatták, és tömegek imádják, ami éket ver a megrögzött hívők közé. Eközben az egyházat külső veszélyek és botrányok fenyegetik, amelyek a kereszténység szimbólumait támadják és a hierarchia visszafordíthatatlan összeomlásához vezethetnek. Persze a Vatikánban, szokás szerint, semmi sem az, aminek látszik.

HBO

Az ifjú pápa három évvel ezelőtti debütálása nagy visszahangot váltott ki tabudöntögetésével, amivel nem a hit és a vallás, sokkal inkább az egyház felé fogalmazott meg kritikát. A fiktív XIII. Piusz pápa kezdetben megbotránkoztatóan nyers, dohányzik és udvariatlan - majd ezzel párhuzamosan kiderül róla, hogy a végletekig konzervatív olyan kérdésekben, mint például a médiamegjelenésektől való tartózkodás, vagy a homoszexualitás teljes elutasítása. Sorrentino amerikai pápája míg a legfontosabb dogmákat, szokásokat, megingathatatlan hagyományokat is felrúghatónak mutatja be, addig valójában a legmélyebben keresi a romlatlan, eredeti, valóban Istentől valót.

Az új pápa folytatja a bizarr és sokszor provokatív történetmesélést, miközben olyan, a fősodratú filmgyártásban ritkán érintett területen kapirgál, mint a modernitás és a vallás összeférhetősége, értékeik ütköztetése. Sikere pedig rávilágít arra, hogy az ateista nyugati világ is mennyire vágyik a sivárságból való menekülésre, hogy legyen miben hinnie.

Egy biztos. Ferenc pápa nem fog érte rajongani, ugyanis elég egyértelműen jelenik meg alakja a műben és nem túl vonzó kontextusban.

A változás megalkuvás? - a két pápáról

Néha hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy hosszú évszázadok után 2013 óta nem egy, hanem két pápája van a katolikus egyháznak. Aztán jön Matteo Salvini és emlékeztet minket arra, hogy neki bizony jobban tetszik az emeritus pápa a jelenlegi Ferencnél. És ezzel a véleményével egyáltalán nincs egyedül.