Nyílt levelet kapott Orbán Viktor a Greenpeacetől

Orbán Viktor
Orbán Viktor

A Greenpeace Magyarország Egyesület örömmel fogadta, hogy a közelmúltban elhangzott nyilatkozatok alapján a kormány foglalkozni kíván a környezetvédelem és a klímaválság kérdéseivel.

mihamarabbi érdemi intézkedéseket várva a kormánytól. A Greenpeace szerint a tiszta energia támogatásával, az élővilágot megóvó intézkedések bevezetésével, a szennyező iparágak kivezetésével és a környezetvédelmi intézményrendszer helyreállításával valóban egy új korszak kezdődhetne hazánkban. 

„A magyar kormány napokban tett nyilatkozataiból úgy tűnik: a kormány végre felhagyna azzal a gyakorlattal, hogy a lakossággal fizetteti meg a klímaváltozást. Itthon 2007 óta kérjük a mindenkori kormányt érdemi klímavédelmi intézkedések bevezetésére. Most azt várjuk a magyar miniszterelnöktől, ténylegesen álljon a klímavédelmi munka élére, és a szavakat tettek is kövessék. Egészségünk, biztonságunk és jövőnk a tét.”

– nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

2020 lesz az év, amikor az Orbán-kormány őszintén kimondja, bajban vagyunk, magyarok? (Elvileg van rá esély)

"Az Országgyűlés - követve a fenntarthatóság és a szolidaritás egyetemes eszméjét, elsődleges küldetésünknek tekintve Magyarország jelen és jövő generációinak jóllétét, kulturális, gazdasági és természeti értékeink és erőforrásaink védelmét, bölcs hasznosítását, az ország környezetbiztonságának és önellátó képességének erősítését - globális felelősségünk tudatában, a rendelkezésre álló legújabb tudományos ismeretek és a valós tapasztalatok alapján, a globális felmelegedés mérséklését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást nemzetstratégiai jelentőségű üggyé nyilvánítja.

A Greenpeace Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében számos területen mihamarabbi konkrét intézkedéseket vár a kormánytól. A szélenergia újbóli alkalmazásának lehetővé tétele, az épületek energiahatékonyságának növelése, a szennyező járművek fokozatos kivezetése, az ökológiai mezőgazdálkodásból származó élelmiszerek áfacsökkentése és a Mátrai Szénerőmű 2025-tel történő bezárása esetén a környezetvédő szervezet legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit is mellékeli. Ezekből jól látszik: a magyar lakosság túlnyomó része támogatja ezeket a klímavédelmi intézkedéseket.

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy ígéretéhez híven ne terhelje aránytalanul az állampolgárokat a tiszta energiára, tiszta közlekedésre, valamint az élővilágnak védelmet biztosító rendszerekre való átállás költségeivel. A környezetvédő szervezet évek óta követeli a környezetvédelmi adóknak és a környezeti felelősségvállalás elvének, ezen belül is a szennyező fizet elvének bevezetését és következetes alkalmazását – ezekkel biztosítható lenne az igazságos átállás az élővilágot és az éghajlatot megóvó rendszerekre. 

A Greenpeace szerint a kormány klíma- és környezetvédelmi céljait hitelessé tenné, a célok megvalósítását pedig nagymértékben szolgálná továbbá, ha a kormány a 2010-ben bezárt Környezet- és Vízügyi Minisztérium pótlására önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot állítana föl, valamint helyreállítaná a természet- és környezetvédelmi hatósági rendszer önállóságát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kirúgta a széket a klímaszkeptikusok alól

A tavalyi volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon - állapította meg az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az első 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. A melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,3 fok, ami a globális melegedés mértékét is meghaladja némileg.