Orbán tovább lobbizik Putyinnak, most az EU vezetőinek írt levelet

Orbán tovább lobbizik Putyinnak, most az EU vezetőinek írt levelet

A miniszterelnök maga írt privát levelet az uniós vezetőknek, hogy nyissák újra a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

Orbán Viktor privát levélben azt írta az Európai Unió vezetőinek - írja a Telex a Financial Times értesülései alapján. Levelében a magyar miniszterelnök arról ír, szerinte Donald Trump béketárgyalásokat fog kezdeményezni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást. A Financial Times szerint Orbán a levélben arra hivatkozik, hogy ezt Trump a nemrég lefolytatott beszélgetésük során árulta el neki.

Az, hogy szerinte Trump béketárgyalásokat fog kezdeményezni Orbán szerint azt jelenti, hogy az EU-nak újra kell nyitnia a közvetlen diplomáciai kommunikációt Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokat kell kezdeményeznie Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében.

Botrányosan kezdődik hazánk soros EU-elnöksége

Orbán Viktor az elmúlt időszakban többek között Moszkvában is járt, ahol találkozott Putyinnal. Moszkvában Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben.

Ez az Európai Unió vezetői széles körű körében felháborodást okozott. Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon, és biztosi kollégium sem fog Budapestre utazni. Az Európai Unió biztosai bojkottálják a soros elnökség magyarországi eseményeit.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)