Az MTI nézte be: tényleg nem a Magyar Helsinki Bizottságról beszélt Csuka Tamás

Csukás Tamás
Fotó: MTI

Korrigálta az MTI azt a beszámolóját, melyben eredetileg azt írták, hogy Csuka Tamás váci református püspök Kismaroson a málenkij robot áldozatairól való megemlékezésen arról beszélt, hogy a Magyar Helsinki Bizottság csótányokat csempészett a váci fegyházba, hogy a rabok ezzel bizonyíthassák, milyen sanyarú körülmények között élnek.

A távirati iroda a következőképpen korrigálta a Csuka Tamás mondandójára vonatkozó szövegrészt:

"Felháborodik a lelkem, mert '90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek" - utalt a fogvatartottakra.

Ebből és a Váci Mérték Facebook-oldalán közzétett videórészletből világosan látszik, hogy az egyházi méltóság nem a jogvédő szervezet munkatársaira, hanem az elítéltek rokonaira, illetve látogatóira utalt, miszerint őket kérték meg a rabok, hogy hozzanak be csótányokat.

A videó nyilvánosságra kerülése után a Helsinki Bizottság közleményben jelezte, hogy beperelik az MTI-t:

"Csuka Tamás református lelkész határozottan tagadja, hogy arról beszélt volna, miszerint a Magyar Helsinki Bizottság csótányokat juttatott be a váci börtönbe. Pedig az MTI, a nemzeti hírügynökség tegnapi tudósítása ezt állítja. Itt valaki hazudik. Hogy kiderülhessen a teljes igazság, ki hazudik, ki sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, mi az MTI-t fogjuk beperelni. A jogcím: jó hírnév megsértése valótlan tény híresztelése útján" - írták közleményükben.

Csuka Tamás: kiforgatták a szavaim, nem mondtam olyat, hogy csótányokat csempésznek a börtönökbe

Az MTI tudósítása szerint Csuka Tamás nyugalmazott püspök arról beszélt Kismaroson, hogy a Helsinki Bizottság gyufásdobozban csempészett csótányokat a börtönökbe, hogy ezzel bizonyítsák az embertelen körülményeket, az ügyről itt írtunk. Csukát az Index érte utol telefonon, elmondása szerint teljesen kiforgatták a szavait. Ő arról beszélt, hogy

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."