Férges moslékot etetnek velünk a leggátlástalanabb konyhák

Férges moslékot etetnek velünk a leggátlástalanabb konyhák

Szomorú a felismerés, de elég sok olyan pékség, sütöde, húsfeldolgozó és egyéb konyha működik úgy az országban, hogy ha tisztában lennénk a pult mögötti körülményekkel, egy méterre sem közelítenénk meg az általuk készített élelmiszereket, nemhogy fizessünk értük és meg is együk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által közölt legújabb videón egy budapesti, házhozszállítást végző pizzéria konyhája látható, amiben egymást érték a csótányok, de még egy élő egeret is találtak az ellenőrök.

Ha mindez nem lenne elég undorító, a közvetlen veszélyeztetés kedvéért a tészta gyúrására használt pulton tárolták a hideg zsíroldót, mert hova tenne mérgező vegyszert valaki, ha nem másnak a kajája alá.

A Nébih sajnos nem közölte, hogy melyik céget érdemes elkerülnünk, mindössze annyit tettek közzé, hogy a Pizzakör Kft.-ről van szó, aminek címe a nyolcadik kerületi Práter utca 59. – a gond mindössze annyi, hogy a cégadatbázis szerint ezen a címen 1072 darab (tehát ezerhetvenkettő darab) cég szerepel, ugyanis egy székhelyszolgáltatóról van szó, konyha itt a közelben sincs. A videón pedig kitakarták azokat a plakátokat, amik valószínűsíthetően a valódi forgalmazót mutatják, bár azért aki evett már pizzát a fővárosban, nagyjából felismerheti az arculati elemeket.

A hatóság szerint a konyhán 12 tételben találtak jelöletlen, egy esetben pedig lejárt szavatosságú élelmiszert.

„A konyha, szárazáruraktár, szociális rész (öltöző, iroda) közlekedők, dagasztó, expediáló helyiségekben közlekedő csótányok láthatók a falakon, padozaton, hűtőben, fali polcokon, pizzafutár szállítódobozokon, csomagolóanyagokon, készételes edényeken, ezenkívül a padozaton több helyen csótánytetemek találhatók. A konyhában az üdítős hűtő mögött élő egér látható. A szociális részben nincs kézmosó. A konyhai kézmosónál nincs kézfertőtlenítő szer. A tésztakonyhában a munkaasztalon tárolják a hideg zsíroldót.”

- sorolták a jelentésben.

Mint írták, a higiéniai hiányosságok miatt január közepén azonnal felfüggesztették a pizzasütöde működését, de hátra azért nem dőlhetünk: miután kitakarítottak, január 20-tól újból folytathatták tevékenységüket. A céget meg fogják bírságolni, de azt még nem tudni, mekkora összegre.

Tavaly novemberben egy csepeli, a köznyelvben „albán” pékségként ismert boltban szembesültek hasonlóan igénytelen állapotokkal:

Ráadásul az üzemeltetőknek még ahhoz is volt merszük, hogy miután a céget eltiltották a működéstől, másnapra bejegyeztek egy másikat ugyanoda, és folytatódott a munka. Erre a Nébih azzal reagált, hogy hatósági zár alá helyezte az egész üzletet, ami azóta ismét nyitva van.

Az ilyen és ehhez hasonló esetekben nem csak az a dühítő, hogy a vállalkozók nagyívben tesznek az élelmiszerbiztonságra és megalázzák a vásárlókat, de arra a kisemberi hitványságra is rámutat, amit az alkalmazottak követnek el azzal, hogy pontosan tudják, milyen körülmények között készülnek az áruik, mégis mosolyogva adják oda bárkinek a pultban.