Stummer János: Jobboldali identitásunk megőrzése és fejlesztése a célom

Stummer János

Január 25-én tartja tisztújítását a Jobbik, a küldöttek két elnökjelölt és 16 alelnökjelölt közül választhatnak. Stummer János bejelentette indulását a párt alelnöki pozíciójára. A politikust terveiről, céljairól és programjáról kérdeztük.

Miért vállalja a megmérettetést?

Mindenfajta pátosz és kenetteljes pózolás nélkül nagyon komolyan azért, mert a Jobbikra mint a családomra tekintek. Szeretem, mindent megtennék érte, a lehető legkomolyabb és legmélyebb felelősséget érzem iránta és mindig hűséges vagyok hozzá. Sok megpróbáltatáson vagyunk túl közösen, számos családi vitánk van, de az ember, azoknak a családtagjainak, akiket mégiscsak alapvetően szeret, és ragaszkodik hozzájuk, többet néz el és bocsát meg, mint másoknak.

"Ez az a kötelék, ami miatt őszintén hiszek abban, hogy még mindig a Jobbik a legalkalmasabb arra, hogy lezárja az elmúlt 30 évet."

Mit kíván elérni politikai közösségében?

Jelenleg az ország és a nemzet érdekében legfontosabb feladatunk a Fidesznek nevezett politikai és gazdasági szervezett bűnözői csoport eltávolítása. A rezsim úgy deformálta és befolyásolta a magyar közéletet, hogy ezt politikai, ideológiai okokból csak rendkívül nehezen lehessen megtenni. A Jobbiknak mint ellenzéki jobboldali pártnak, a Fidesszel szemben felálló ellenzéki koordináción belül karakteres nemzeti-konzervatív jobboldali erőként szavazatmaximáló ereje kell, hogy legyen. Ha feladjuk karakteres jobboldaliságunkat, politikailag az ellenzék számára is értéktelenebbé válunk. Összefoglalva a kérdésre adott válaszomat:

"Erős jobboldali identitásunk megőrzése és fejlesztése a célom, hogy ezzel növelni tudjuk az ellenzékre adandó voksok számát"

Hadd említsek meg még egy nagyon fontos célt: a fentiekkel párhuzamosan folytatni kell a kormányzati felkészülést: a Jobbikról köztudott, hogy tudatos építkezést hajtott végre az elmúlt években a háttérben, nagyon komoly szellemi tőkével rendelkező szakértői hálózattal rendelkezünk. Kormányváltás esetén nekünk kell a legkomolyabb szakembereket adnunk az ország lerablása és a jogállami szétzüllesztése utáni újrakezdéshez.

Mire büszke eddigi pályafutása, közéleti tevékenysége során?

Komolyabb sérülés nélkül túléltem az elmúlt 10 évet. Most a jó politikus felsorolhatna egy sor olyan személyes sikert, amely politikai közössége javára vált, de inkább azt emelném ki az országos politikában eltöltött egy évtized után, hogy ez nem gyakorolt rám jellemtorzító hatást. Az aktív közéleti szerepléshez komoly önismeretre és sok önvizsgálatra van szükség. Úgy érzem, maradtam, aki voltam.

Hol látja a Jobbik szerepét, feladatát a közeljövőben, 2022-ben?

A Jobbik, a Momentum és a DK jelenleg fej-fej mellett, egy-egy százalékon belül állnak jelenleg a közvélemény-kutatásokban. A Jobbik a 2018-as országgyűlési választás óta tartó időszakát a stabilizálódás szóval jellemezném. Bizakodásra okot adó alapot szolgáltatott a Jobbik rendkívül eredményes önkormányzati szereplése ahhoz, hogy most a tisztújítás után a növekedés, az erősödés időszaka következhessen. Esélyt látok arra, hogy a Jobbik visszaszerezze megkérdőjelezhetetlen ellenzéki vezető szerepét. Egy új kormányban ennek a politikai közösségnek a nemzet lelkiismeretének kell majd lennie. Ez most a tét.

Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.