Barterüzletet köthet Mészáros az állammal?

Barterüzletet köthet Mészáros az állammal?

A Fidesz-KDNP kormányok az elmúlt 10 évben nem tettek semmilyen lépést az üvegházhatású gázok, a karbonkibocsátás csökkentésének érdekében, sőt csak nehezítették a megújuló energiaforrásokra való átállást – kezdte a magyar energiaellátás egyre átláthatatlanabb pénzügyi hátterét firtató Dudás Róberttel közösen tartott sajtótájékoztatóját Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő.

A politikus emlékeztetett a kormánypárt 2012-es törvénymódosítására, ami konkrétan ellehetetlenítette a szélerőművek telepítését, még olyan területeken is, mint a Kisalföld - Sopron, Csorna, Mosonmagyaróvár környéke, ahol valódi realitása lehetett volna az alternatív energiaforrásoknak. De említette a napelemek megadóztatását is, ami gátját szabta a lakosság körében egyre népszerűbb energiaforrás terjedésének.

„A kormány egyetlen hivatkozási alapja Paks II., ahol tulajdonképpen még egy kapavágás sem történt, miközben a hitel már ketyeg”

-tette hozzá, megjegyezve, hogy továbbra sem tudni semmit a beruházás és a hitel konkrét összegéről, ahogy most a másik nagy energiaszolgáltató, a Mátrai Erőmű kapcsán sem hajlandó elárulni a kormány, mennyiért vásárolják fel azt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Zrt.-től, hogy aztán a 21. századi feltételeknek megfelelően átalakítsák.

A Jobbik támogatja ugyan Magyarország utolsó fosszilis erőművének felszámolását, amivel nagyban hozzájárulnak a karbonkibocsátás csökkentéséhez, de a tranzakció és a beruházás részleteinek transzparenciáját is elvárnák a kormánytól.

Dudás Róbert arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban benyújtott közérdekű adatigényléseiket, amelyekből azt szerették volna megtudni, hogy a Mátrai Erőmű szomszédságában épült Viresol Kft. a törvényi előírásoknak megfelelően lett-e kialakítva, elutasították. Pedig egyes információk arra engednek következtetni, hogy a hűtést szolgáló víztározó nem épült meg és ez okozhatta a tavaly novemberi szennyezést.

A Jobbik alelnöke másfél héttel ezelőtt végül Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, mondván, amennyiben a hivatalos szervek nem hajlandóak választ adni az országgyűlési képviselőknek, válaszoljon a kormányfő arra, hogy mi is történt az erőműnél és a mellette található Viresol Kft-nél. Tájékoztatás azóta sem érkezett feléjük, pedig a kérdések egyre csak gyűlnek.

A két képviselő a mai nap folyamán az alábbi kérdéssort küldi el a Magyar Villamos Műveknek:

  • Mennyiért vásárolta, illetve fogja megvásárolni a Mátrai Erőművet az állam?
  • Vannak-e a vásárlásnak feltételei, ha igen, mik azok?
  • A megvásárlás után mit vállal az MVM az erőmű felújítását illetően?
  • Mit vállal az átadásig a jelenlegi többségi tulajdonos, az Opus Zrt.?

Továbbá kérik az adás-vétel teljes dokumentációját megküldeni, ugyanis az elmúlt napokban szárnyra kelt hírek barterüzletről szólnak, miszerint Mészáros Lőrinc az E.ON céghálózat egyik áramszolgáltatásért felelős ágazatát kéri az erőműért cserébe.

Mégsem volt hangulatkeltés: vízszennyezés miatt megbüntették a Mátrai Erőművet

Orbán Viktor miniszterelnöktől kér választ a Mátrai Erőműnél két hónapja történt szennyezéssel kapcsolatos, eddig megválaszolatlan kérdésekre Dudás Róbert jobbikos országgyűlési képviselő, miután a Borsod Megyei Katasztrófavédelem a tegnapi nap folyamán vízszennyezés miatt büntetést rótt ki az erőműre.