Nagyon látványos lesz a Tesla életéről szóló musical show

Sajtótájékoztató keretében tudhatott meg a nyilvánosság újabb részleteket a február 28-án színpadra kerülő Nikola Tesla – Végtelen energia című musical show-ról. A premier helyszínén, a budapesti RaM Colosseumban tartott eseményen nemcsak az alkotógárda árult el „színfalak mögötti” háttérinformációkat, de három jelmezes jelenetet is megtekinthettünk.

A premier előtti utolsó sajtótájékoztatót tartott a Nikola Tesla – Végtelen energia című musical show-t fejlesztő TBG Production. A sajtóesemény moderátora Erős Antónia volt, a helyszín pedig a fővárosi RaM Colosseum, ahol február 28-án a nagyközönség is megismerheti a produkciót.

Radó Denise, a mű rendezője beszédében azt mondta, feladatuk az volt, hogy Tesla személyét „szó szerint idevarázsoljuk a színpadra”. Egressy Zoltán szövegkönyvíró munkájáról úgy vélte,

nagyon sűrű és esszenciális jelenetekkel örvendeztetett meg minket.

A rendező asszony szerint ez nehézséggel jár, ugyanis egyetlen jelenet sem az elejétől a végéig tart, hanem mindegyik szinte a közepén indul el, vagyis

helyből kell magasat ugrani.

Aláhúzta, Müller Péter Sziámi dalszövegei „már szinte verseknek” nevezhetők, ami segíti a színészek munkáját a tökéletes élmény átadásában.

Radó Denise annyit elárult a darabról, hogy Tesla jó barátjának, Szigeti Antalnak szemszögéből, az ő visszaemlékezései alapján tárul elénk Tesla alakja. Azt is kiemelte, a technika teljes tárházát felvonultatják, ami Tesla személyéhez kötődik, hiszen – mint fogalmazott – nélküle nem lenne LED-fal, világítás, mikrofon stb. sem. Személye viszont zárt, befelé forduló volt – folytatta –, mindent feláldozott a tudományért és a felfedezésekért. Ez követendő példa – húzta alá a művésznő –, hiszen

ha hiszünk abban, hogy küldetésünk van, az erőt, energiát ad.

A rendező asszony a látványvilágot, a vizuáltechnikát is kiemelte, mint mondta, így másodpercek alatt lehetséges végigkísérni Tesla pályáját, életét városról városra. És mivel egy táncos musicalról van szó, nem felejthette el méltatni Szabó Anikó koreográfus és a Fergeteges tánckarának szerepét.

A Tesla alkotógárdája

Egressy Zoltán szövegkönyvíró szerint a darabot háromféleképp lehetett volna elrontani: ha túlságosan ragaszkodnának a történésekhez, ha a tudományos rész túlzottan rátelepedne vagy ha nagyon lebutítanák azt. „Azt hiszem, egyik hibát sem követtük el – mondta Egressy. – Nagyon hűségesen követi ugyan az életrajzi tényeket a történet, de van fikciós szál is.” Ilyennek nevezte a szerelmi szálat a darabban.

Müller Péter Sziámi dramaturg, dalszövegíró felidézte azt a misztikus, sorsszerű történetet, melyet legutóbbi találkozásunkkor lapunknak is elmondott: már három éve egy Tesláról szóló operáról dolgozott, amikor megkereste őt Egressy Zoltán azzal, hogy szeretné, ha egy musicalhez írna dalszövegeket, melynek témája Tesla lenne.

Felvillanyozó musical show készül Tesláról

Sajtónyilvános olvasópróbát tartott a héten a Nikola Tesla - Végtelen energia című készülő musical show stábja. Mivel elég szokatlan, hogy egy feltalálóként híressé vált személy egy ilyen jellegű zenés-táncos produkció témája, kíváncsian vártuk a darab első nyilvános mozzanatait. És nem kellett csalódnunk.

Másik sorsszerű esetnek azt nevezte, hogy két olyan színész is kulcsszerepet kapott a darabban, akinek pályafutását kiemelt figyelemmel kíséri: a Sarah Bernhardtot játszó Janza Kata, valamint a címszereplő Szabó P. Szilveszter. A harmadik dolog, amit Müller Péter Sziámi kiemelt, hogy Vona Tibor ötletgazda nemcsak producernek nevezi magát, hanem ténylegesen akként is viselkedik: felelősség és hatalom, ami nem azonos a rémuralommal, hanem

a produkció alázatos szolgálata.

Sebestyén Áron zeneszerző Egressy Zoltán szövegkönyvét méltatva arról beszélt, hogy

a szövegkönyvet olvasva már kijöttek azok a pontok, ahol igazán nagy ívű dalokat lehet írni.

Így azután nagyon szoros munkakapcsolat alakult ki vele, illetve Müller Péter Sziámi dalszövegíróval. A stílusról szólva leszögezte, a nemzetközi trendeknek megfelelően igyekeztek nem klasszikus musicaldalokat írni, hanem olyanokat, amelyeket

az ember dúdol hétköznap, és lejátssza a rádió is.

Szabó P. Szilveszter sejtelmesen azt mondta, egyelőre fogalma sincs, milyen érzés Teslát játszani, ez majd csak a február 28-i premieren derül ki. Ő maga azt szeretné, ha szerepén keresztül a nézők is meglátnák azt a zárt világot, amit Tesla képvisel.

Az már a mi dolgunk, hogy engedünk-e Teslákat élni és élni hagyni, hogy ezeket a technikai vívmányokat megfelelő irányban tartsák, vagy elvisszük-e egy másik irányba

– mondta a színész. A feltaláló ugyanis szétszórta a világban a találmányait, mert ő is látta, hogy ha az a technika rossz kezekbe kerül, az mivé változtathatja a világot. Engem ez a fajta őrlődés érdekel – tette hozzá.

Pesák Ádám, aki a páros szereposztásban ugyancsak Teslát játssza, úgy látja, a feltalálónak van egy nagyon el nem fogadott személyisége, amibe a társadalom nem tud és nem is akar beilleszkedni. A legnagyobb kihívás, hogy valami emberséget, szerethetőséget mégis kell találni benne, hogy a nézők velünk tudjanak lenni – fűzte hozzá a színész.

Kiss Márk jelmeztervező ismertette, számára az inspirációt az 1800-as évek végének divatja jelentette. El akarta kerülni, hogy a nézők a korszak feldolgozására jellemző steampunk stílust lássák, ami megjelenik, az a kifinomultabb, intelligensebb verziója. Mint mondta, a jelmezek tele vannak modern elemekkel, formailag minimalistább, ettől maibb, divatosabb is. Részleteiben korhű, anyagában viszont futurisztikus – árulta el munkája titkait Kiss. Füredi Nikolett, aki a kettős szereposztásban Janza Katához hasonlóan Sarah Bernhardt szerepét fogja játszani, színpadra is lépett, bemutatva Kiss Márk egyik valóban lélegzetelállító alkotását.

Füredi Nikolett (jelmezben) ruháját Kiss Márk (az asztal végén) tervezte

Izgalmas díszletnek ígérkezik a Fénylény, amiről Kiss annyit árult el, ő Tesla démonainak megjelenése lesz.

Itt valóban az történt, hogy a modern technológiát ötvöztük a klasszikus jelmezkészítéssel, reméljük, hogy elég félelmetes lesz

– árult el sejtelmes részleteket a jelmeztervező.

Az ötletgazda, producer Vona Tibor egy anekdotával kezdte: házassági évfordulóján a felesége azt mondta: „Édesem, igazán meglephetnél egy Teslával!” Két és fél hónap múlva eléállt az első szövegkönyvverzióval és a három legszebbnek tartott nótával, mire az asszony mondta: „Én egy autóval is beértem volna!” Hozzátette, ez a történet épp olyan vicc, mint a reklámban az ismert hitelintézet unikornisa a Hortobágy közepén, a valóságban persze nem így történt.

Komolyra fordítva a szót Vona úgy vélte, Tesla a mi régiónk Da Vincije, hosszú idővel megelőzte korát. Amerikában, ahol a feltaláló elhunyt, már volt kísérlet musicalként feldolgozni az életét, de

Tesla gyökerei itt vannak, itt született, ezt egy európai életérzésű stábnak kell megcsinálni

– tette hozzá. Közölte, a zseninek nem volt könnyű az élettörténete, rengeteg kudarc, becsapás, ármány kísérte életét, de hogy ne egy drámát lássunk, ahhoz ez az alkotó stáb kellett.

Vona Tibor: "Tesla a mi régiónk Da Vincije"

Vona arról is tájékoztatott, a februári premierhétvégén túl a márciusi és áprilisi előadásokra is elfogyott minden jegy, ezért már a májusi jegykontingenst töltötték fel. Igény van – mondta a producer, hozzátéve: a vidéki premier március 31-én lesz Kecskeméten.

A sajtótájékoztatót követően pedig újabb részletek lettek nyilvánosak a készülő produkcióból: három zenés-jelmezes jelenetet mutattak be a művészek, a nyitójelenet mellett a mélypontot jelentő dalbetétet és a könyvtárjelenetet tekinthettük meg.

Tekintse meg Béli Balázs fotós kollégánk sajtótájékoztatón készült fényképeit is az alábbi galériában:
Az alkotói stáb
Az alkotói stáb
10

A bemutatott három jelenetet pedig az alábbi videón tekinthetik meg.

(Sebestyén Áron–Egressy Zoltán–Müller Péter Sziámi–Radó Denise: Nikola Tesla – Végtelen energia. RaM Colosseum. Címszerepben: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám. Premier: 2020. február 28.)