A koronavírus miatt jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás

A koronavírus miatt jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás

A koronavírus-járvány komoly károkat okoz a kínai gazdaságnak, ám pozitív hatása is van: negyedével csökkentette az ázsiai ország üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátását egy szerdán közzétett tanulmány szerint - írja az MTI.

A január 25-i holdújévi ünnepi szabadságolásokat a járvány miatt február 10-ig meghosszabbították. A szigorú közlekedési korlátozások és a lakóhelyelhagyási tilalom miatt számtalan gyár és üzem nem működött ebben az időszakban, aminek az lett az eredménye, hogy csökkent az energiafelhasználás, és legkevesebb 100 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az utóbbi két hétben - mutatta ki a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) tanulmánya.

A február 3. és 16. közötti két hétben a CREA adatai szerint a szén-dioxid-kibocsátás 300 millió tonna volt Kínában, 2019-ben a holdújévi ünnepek utáni két hétben az emisszió 400 millió tonnára rúgott.

"A szén- és a kőolaj-felhasználás csökkenése legalább 25 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást az előző év azonos időszakához viszonyítva"

- olvasható a Carbon Brief brit honlapon közzétett tanulmányban.

A kutatók szerint a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések 15-40 százalékkal csökkentették a termelést egyes kulcsiparágakban. A vizsgált két hétben a szénerőművek napi áramtermelése a legalacsonyabb volt az elmúlt négy évben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az acéltermelés az elmúlt öt évben pedig a legkisebb volt.

Környezetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csökkenés ideiglenes, és a kormányzat ösztönzőintézkedései nyomán megfordulhat ez a jó eredmény.

"A járvány lecsengése után igen valószínű, hogy a gyárak maximalizálják termelésüket a leállás okozta veszteségeik kompenzálására"

- magyarázta Li Su, a Greenpeace Kína tanácsadója.

Már Iránban is vannak halálos áldozatok

Két beteg meghalt az új koronavírus fertőzésében az iráni síiták szent városában, Komban - közölte a közép-iráni város egyeteme orvostudományi karának vezetője a MEHR hírügynökséggel szerdán.

Ez volt az első eset, hogy az iráni hatóságok elismerték, hogy koronavírusos megbetegedések történtek az országban. A két paciens karanténban volt.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában több mint 74 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma meghaladja a kétezret. Kínán kívül több mint 20 országban felütötte a fejét a koronavírus okozta tüdőgyulladás, amelyben több száz embert betegedett meg. A szárazföldi Kínán kívül korábban hatan haltak meg a betegségben.