A kormány csendben rezsit emelt az ezer sebből vérző szociális ellátásban

A kormány csendben rezsit emelt az ezer sebből vérző szociális ellátásban

„Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban”

 – így kommentálta a 24.hu-nak egy demens, idős asszony lánya, a tavaly decemberben sajtóvisszhang nélkül kihirdetett kormányrendeletet, miszerint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásoknál az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat bentlakásos intézményi ellátás esetén már nem ellátási napra és hónapra, hanem csak ellátási napra vetítve kell meghatározni.

Azaz mostantól a 31 napos hónapokban egy nappal több ellátási díjat kell fizetni minden érvényes működési engedéllyel rendelkező egyházi, civil, állami és önkormányzati intézményben.

Mivel több 31 napos hónap van egy évben, az új számítás szerint idén hat napnyi összeggel kell többet fizetni mint tavaly.

A portálnak nyilatkozó nő esetében az 1 millió 548 ezer forintos éves díj 25 800 forinttal emelkedik. Így hiába az édesanyja januári 2,8 százalékos nyugdíjemelése, többel kell azt kiegészíteni, mint eddig. Ráadásul nem kizárt, hogy a 4,7 százalékos infláció és 8 százalékos bérajánlás miatt a díjak néhány százalékkal még emelkedni is fognak.

Gondoskodási válság van

A társadalmi berendezkedés változásával és a 65 évnél idősebb lakosság arányának növekedésével egyre többen szorulnak intézményi ellátásra. A családtagok sokszor már nemhogy más településre, de más országba szakadtak és az idősödő szülők magányosan élnek, amit csak súlyosbít, ha felüti a fejét egy tartós betegség vagy mentális probléma. Az intézményi rendszer nem követte le a változásokat, így nem képes megfelelő ellátást nyújtani ezeknek az embereknek, kiváltképp a demenciával küzdőknek. A szakmában dolgozók egységesen állítják, hogy Magyarországon gondoskodási válság van, ám a kormányzat új férőhelyek kialakítása helyett egyre inkább átengedi a terepet a piaci szektornak. Láthatóan az állam azt preferálja, hogy magánkézbe kerüljenek a szociális szakosított eljárások. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a társadalom szétválik a jómódúakra, akik meg tudják fizetni az ellátást és szegényebbekre, akik nem.

Nem sztrájkolhatnak a szociális gondozók, pedig alacsony béreik mellé csak fizikai és szellemi kimerülés jár

A tavalyi év érdekképviseleti nyertesei a fogyatékkal élő gyermekek családjai voltak. Ki mertek állni, fel merték vállalni a problémáikat és az egész napos gondozást követően felemelték a telefont, írták az e-maileket, szerveződtek, hogy mindenkihez eljusson, milyen méltatlan körülmények jutnak osztályrészül azoknak, akik egy súlyos fogyatékkal élő családtagot, jelen esetben gyermeket otthon gondoznak.