A biodóm-beruházás közepén távozik a Fővárosi Állatkert vezetője

A biodóm-beruházás közepén távozik a Fővárosi Állatkert vezetője

Távozik a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói székéből Persányi Miklós, aki lemondását az utóbbi időben megromló egészségi állapotával indokolta Karácsony Gergely főpolgármesternek.

A közlemény szerint Karácsony Gergely elfogadta a lemondást, és azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói teendőivel 2020. március elsejével Szabó Roland agrármérnököt, az intézmény operatív igazgatóját, a főigazgató általános helyettesét bízza meg. A Fővárosi Közgyűlés legközelebb jövő szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről, Persányi Miklós utódját egyébként nyílt pályázaton választják majd ki.

Persányi kisebb megszakítással 26 éven át vezette a Fővárosi Állat- és Növénykertet. A Gyurcsány-kormány alatt tett egy kis kitérőt a környezetvédelmi-vízügyi tárca élén, ám 2007-ben visszatért az állatkerthez, aminek igazgatójaként mind Tarlós Istvánnal, mind az Orbán-kormány vezetőivel sikerült jó kapcsolatot kialakítania.

Meg is kapta a támogatást, hogy életműve megkoronázásaként felhúzzák az egykori vidámpark és az állatkert területének egy részén a Pannon Parkra keresztelt biodómot. Ám az építkezés nem a kívánt ütemben haladt és bár Persányi életkorára és egészségi állapotára hivatkozva távozik, minden bizonnyal az egyre több gonddal járó beruházás is szerepet játszhatott döntésében.

A biodóm költségei a 2017-es tervezet óta 20 milliárd forinttal emelkedtek, miközben még javában zajlanak a munkálatok. A jelenleg 63 milliárdnál tartó biodóm egyébként a legkorábbi tervek szerint még csupán 15,7 milliárdba került volna, hogy mégis minek köszönhető a költségek elszállása, arra hamarosan fény derülhet, hiszen az új gazdasági igazgató átvilágítás utáni jelentése már a főpolgármester előtt van.

A HVG pénteken megjelent cikkében számolt be róla, hogy közérdekű adatigényléssel fordult az állatkerthez, annak kiderítése érdekében, miért lett a 43 milliárdos projektből 63 milliárd, de dokumentumok helyett csupán általános válaszokat kaptak. A birtokukba jutott információk alapján az azonban biztos, hogy a beruházás költségeinek csökkentésére igenis lett volna lehetőség, ám a válaszokban attól tartózkodtak, hogy ennek elmaradásáért bárkit is felelősként nevezzenek meg.