Hétpárti egyeztetést folytattak a koronavírusról

hatpárti
MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdai kormányülés után hatpárti egyeztetést hívott össze csütörtök délutánra a koronavírus-járvány miatt, miután egyre több szomszédos országból jelentettek fertőzötteket.

Bár jelenleg a kormány nem tud arról, hogy Magyarországon lenne fertőzött, de a miniszter szerint kicsi az esély arra, hogy hazánkat elkerülje a Kínából kiindult járvány.

Az egyeztetést megelőzően a Jobbik és az LMP is jelezte, hogy a kormányzati propagandára szánt pénzből indítana tájékoztató kampányt a koronavírusról. Azt szeretnék, ha a lakosság megnyugtatása ugyanolyan gördülékeny lenne, mint a korábbi propagandakampányok.

A Momentum lapunk kérdésére, hogy mit szólnak ahhoz, hogy ők kimaradnak az egyeztetésből azt a választ adták, hogy „óriási hiba leszűkíteni a kört a Parlamentben képviselettel rendelkező pártokra és azok embereire.” Álláspontjuk szerint nem az a legfőbb baj, hogy őket, mint pártot nem hívták meg, hanem hogy Budapest egészségügyi tanácsnokát, a közel kétmillió ember egészségéért dolgozó Havasi Gábort sem.

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatót itt követheti:

 

Az egyeztetésen részt vett Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Nacsa Lőrinc, a KDNP szóvivője, Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, dr. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Stummer János és Dr. Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselői, Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP, illetve Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője.A tájékoztatón az operatív törzs tagjai mellett részt vett Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is. Az egyeztetést követően a résztvevők az ügyeleti központban tájékozódtak annak működéséről.

Készek a közös fellépésre

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a hétpárti egyeztetés után újságíróknak elmondta, mindenki egyetértett abban, hogy nem szabad pánikot kelteni, és kiemelt érdek, hogy a jövőben se legyen pánikhangulat. Hangsúlyozta, a kormány - a tájékoztatási feladatokat is beleértve - minden olyan intézkedést megtett, amellyel megfelelően kezelhető a koronavírus elleni fellépés. A kormányhivatalok, az operatív törzs és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek felkészültsége kifogástalan - tette hozzá Kocsis Máté.

A kormánypárti politikus kiemelte a sajtó felelősségét az ügyben, és arra kérte a médiumokat, hogy csak az operatív törzs információi alapján, hiteles és pontos forrásból tájékoztassák a lakosságot.

Kocsis Máté segítséget ajánlott Pintér Sándornak a rémhíreket terjesztőkkel vagy azokkal szembeni fellépésben, akik üzleti alapon próbálnak nyerészkedni a koronavírussal összefüggésben, például alkalmatlan védőfelszerelések vagy hamis gyógyászati készítmények forgalmazásával.

A kormánypárti politikus összességében konstruktívnak értékelte a találkozót, tájékoztatása szerint a frakciók minden kérdésükre választ kaptak, emellett számos olyan felvetés is elhangzott, amely segítheti a kormány munkáját.

Lukács László jobbikos képviselő megerősítette: pártja továbbra is partner abban, hogy elkerüljék a pánikhangulatot, ennek érdekében pedig arra kérte a kormányt, a lehető legpontosabban és legközérthetőbben tájékoztassa a lakosságot a koronavírussal kapcsolatban, akár más kormányzati kommunikációs kampányokkal megegyező összeget költve erre a feladatra. A Jobbik emellett arra is kérte a kormányt, mérje fel, milyen egészségügyi kapacitások állnak rendelkezésre arra az esetre, ha Magyarországon is megjelennének megbetegedések.

Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke hozzátette, arra kérték a kormányt, hogy a rémhíreket terjesztők és a nyerészkedők mellett az országon áthaladó nagy számú, potenciálisan vírushordozó külföldi vendégmunkás esetében is tegyen lépéseket.

Közösen lépnek fel a parlamenti pártok a koronavírus megfékezése érdekében

Pintér Sándor belügyminiszter hétpárti egyeztetést hívott össze, tájékoztatást adva a koronavírus hazai megjelenése esetén bekövetkező intézkedésekről. A par...

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője közölte, sok lényeges információt tudtak meg az egyeztetésen, de arról nem kaptak tájékoztatást, hogy "miért hiányos és késedelmes a kormány kommunikációja". Az ellenzéki politikus szerint arra sem kaptak választ, hogy miért nem jutottak el a kormány által felhalmozott védőfelszerelések a háziorvosokhoz és a patikákba. Emellett a kabinet arra sem válaszolt, támogatja-e valamilyen formában azokat az Olaszországból hazatérőket, akik önkéntes karantént vállalnak. A DK politikusa hangsúlyozta, pártja támogatni fogja a kormányt, ha gyors, határozott és szakszerű intézkedéseket tesz a magyar emberek érdekében.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője fontosnak és érdeminek nevezte az egyeztetést, és arra kérte a kormányt, hogy vonjon be további forrásokat a lakosság tájékoztatásának javítására.