Hatpárti egyeztetést hívott össze a koronavírus miatt a kormány

Hatpárti egyeztetést hívott össze a koronavírus miatt a kormány

Hatpárti egyeztetést hív össze a kormány a koronavírus miatt - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés után. A sajtótájékoztatón Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is beszélt a vírussal kapcsolatos cselekvési tervekről.

Egyre több szomszédos országból jelentenek koronavírusos megbetegedéseket, ezért a kormányülés után rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak, ahol arról számoltak be, hogy milyen tervek vannak arra az esetre, ha a vírus Magyarországon is megjelenik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kicsi az esély arra, hogy hazánkat elkerülje a Kínából kiinduló járvány, de 

jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány.  

A kancelláriaminiszter elmondta, hogy jelenleg 2 magyar fertőzött van: az egyik Ausztriában, a másik a japán óceánjárón tartózkodik. Gulyás Gergely leszögezte, hogy az európai helyzet lényegesen rosszabb, mint a magyarországi, de a belügyminisztérium

hatpárti egyeztetést hív össze holnapra a koronavírus-járvány miatt. 

Elhangzott az is, hogy péntektől élesítik a Koronavírus.hu oldalt, ahol állandó, részletes tájékoztatást adnak majd a vírussal kapcsolatban. A Szent László Kórházban karanténban lévő magyar kamionsofőrről a kancelláriaminiszter nem tudott új információkkal szolgálni. A Tenerifén szállodai karanténban lévő 5 magyar állampolgárról a miniszter pedig azt mondta, hogy a legutolsó információk szerint jól vannak. 

Az operatív törzs szóvivője, Láng-Bognár Kinga elmondta, hogy a budapesti Szent László kórházba kerülnek a karantén alá helyezett betegek.  Kiemelte, hogy a zöld számok már az operatív törzsnél csörögnek, ott szakértők válaszolnak a felmerülő kérdésekre. 

A szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrség a schengeni közúti határokon ellenőriz, vizsgál, a repülőtereken is fokozatos a hőmérséklet-ellenőrzés. 

A fertőzött területekről történő repülőgépes érkezésnél csak láztalanul lehet belépni Magyarországra.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, hogy kedden a háziorvosok új tájékoztatót, eljárásrendet kaptak, hogy miként kell felmérni a betegséget, mikor lehet megállapítani a gyanút, és mit kell tenni velük, kit kell értesíteni, hova kell küldeni őket.  

"Meggyőződésünk, hogy a vírus behurcolásának megelőzésre az egyetlen reális lehetőség az eredményes védekezésre. Ha mégis megjelenik a vírus, akkor ugyanilyen határozottsággal kell a megbetegedett ember elkülönítését végrehajtani. ezek a lehetőségeink"

- tette hozzá a miniszter.

Kásler szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami úgy véli kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik.