Operatív törzs: a fogyasztóvédelem ellenőrzi a kézfertőtlenítőket, idehaza továbbra sincs fertőzött

Operatív törzs: a fogyasztóvédelem ellenőrzi a kézfertőtlenítőket, idehaza továbbra sincs fertőzött

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés

-jelentette ki Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője Schanda Tamással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárával közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

A szóvivő tájékoztatása szerint 300 ezer szájmaszkot adtak át a Hungaropharmának, de hozzátette, hogy annak, aki egészséges felesleges ilyet viselnie.

Közölte továbbá, hogy megértik a lakosság riadalmát, de biztosítva látja védelmüket. A sajtóban megjelent gyömrői esetről annyit mondott, hogy a kórházba szállított hölgy láztalan, de természetesen kivizsgálják.

Magyarországon egyébként 18 fő van jelenleg karanténban, 62 mintát vizsgáltak meg, 383 személyt ellenőriztek közúti határátkelőhelynél, 4247-et a repülőtéren, 1634 Kínából érkezőt. Magyarországon jelenleg 134 olyan kínai tartózkodik, aki ideiglenesen nem tud vagy nem akar visszatérni Kínába.

Az operatív törzshöz eddig beérkezett 479 levelet kivétel nélkül mind megválaszolták a szervezet munkatársai.

Schanda Tamás emlékeztetett a sajtóban is megjelent hírekre, miszerint bizonyos tartós élelmiszerek után megnövekedett a kereslet, mert az emberek egy része attól tart, hogy a koronavírus miatt nem lehet majd ezekhez hozzájutni.

Tésztapánik: nyugtatnak az áruházláncok, de vannak aggályok

Mint arról tegnap lapunk is beszámolt, a koronavírus terjedésének hírére több hipermarketlánc üzleteiben hiány alakul ki tartós élelmiszerekből. Olvasóink két fővárosi és egy agglomerációbeli hipermarketről számoltak be. Két fővárosi és egy Budapest környéki hipermarketet is teljesen kifosztottak - olvasóink beszámolója szerint már csak elvétve lehet tartós élelmiszert találni.

Az államtitkár szerint azonban

nincs ok a pánikra és a felesleges vásárlásra, ugyanis az a szakértők szerint sem indokolt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint kereskedelempolitikáért felelős tárca folyamatosan egyeztetéseket folytat a kereskedelem szereplőivel, akik szerint ugyan érezhető a megnövekedett kereslet bizonyos termékek esetében, de az ellátás folyamatos. Ha átmenetileg egy bizonyos márkájú termék el is fogy, annak alternatívái rendelkezésre állnak.

Schanda tájékoztatott, hogy a külföldön tapasztalható termeléskiesés nincs hatással a magyar ellátásra, mert a kereskedelmi láncok többsége hazai beszállítópartnerekkel dolgozik. Hozzátette, hogy egyébként a vásárlási kedv nem nagyobb, mint az enyhébb karácsony előtti beszerzési hullám, a boltok a közeledő húsvét miatt pedig egyébként is fel vannak készülve a nagyobb forgalomra.

Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy a külföldi példákat szem előtt tartva felkészültek arra is, hogy egyes piaci szereplők indokolatlanul megemelhetik egyes termékek számát. Ezért a fogyasztóvédelmi hatóság már megkezdte az ellenőrzéseket. A kézfertőtlenítők esetében az árat és a termék minőségét is ellenőrzik, azt ugyanis

elfogadhatatlannak tartják, ha valaki a koronavírussal kapcsolatos aggodalmakon, vagy a megelőzéshez szükséges eszközökön akar nyerészkedni.

A koronavírusban világszerte 83 389 fő fertőződött meg, Európában 816. Közülük világszerte 2858-an, Európában 19-en vesztették életüket, míg világszerte 36 569-en, Európában 84-en teljesen felépültek.