Akár 15 évet is kaphat az, aki megtámad egy mentőst - ha megszavazza a parlament

Az elmúlt időszakban több olyan hír is borzolta a kedélyeket, amelyek arról szóltak, hogy mentődolgozókat támadtak, vagy fenyegettek meg, miközben ők a munkájukat végezték. 

A jobbikos Rig Lajos az atrocitások megszüntetése érdekében nyújtott be törvényjavaslatot, ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan személyt, aki az élet védelmére esküdött fel, ilyen inzultus érjen.

Törvényjavaslat egyrészt arra hívja fel a kormányt, hogy haladéktalanul végezze el a mentésirányítás rendszerének felülvizsgálatát, dolgozzon ki cselekvési tervet, valamint kerüljön bevezetésre egy külön nyilvántartási rendszer a mentésirányítást érő, vagy a helyszínen történő szóbeli fenyegetésekről, inzultusokról.

Rig Lajos szerint ki kell dolgozni azt a mechanizmust is, mely során a mentésirányítást ellátó személy dönteni tud arról, szükség van-e például a rendőrség, vagy a tűzoltóság riasztására. 

A törvényjavaslat a Büntető törvénykönyvet is szigorítaná. 
  • Aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz vagy fenyeget, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el.
  • A csoport szervezője vagy vezetője öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • Aki hivatalos személy elleni erőszak elkövetésére irányuló csoportban részt vesz, bűntett miatt három évig, a csoport szervezője és vezetője bűntett miatt öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Egyébként a mentők megóvása, és munkájuk biztosítása a közeledő koronavírus-járvány kapcsán még inkább felértékelődik.

Ahogy arról az Alfahírnek háziorvosok is meséltek, a legújabb protokoll szerint, amennyiben már egy telefonos megbeszélés esetén komoly esély merül fel arra, hogy az érintett beteg koronavírus-fertőzött, akkor háziorvos helyett rögtön védőfelszereléssel ellátott mentőknek kell a helyszínre érkezniük.