Széchenyi fürdőben, palacsintázóban, gyógyszertárban is jártak a koronavírus-beteg lányok

Széchenyi fürdőben, palacsintázóban, gyógyszertárban is jártak a koronavírus-beteg lányok

Többek között a Széchenyi gyógyfürdőben is eltöltöttek egy órát azok a külföldi lányok, akikről később kiderült, hogy megfertőződtek a koronavírussal.

A korábbi hírekkel ellentétben nem két főről, hanem négy barátnőről van szó, ők Milánóból, Bécsen keresztül jöttek Budapestre még február 26-án, majd két éjszaka után távoztak. Hárman Prágába utaztak, ott derült ki, hogy noha nincsenek súlyos állapotban, de a koronavírus miatt ketten is betegek, a harmadik lány a tesztek szerint egészséges. A negyedik lány az Egyesült Államokba akart utazni, de Dániában kellett maradnia, mert szintén beteg lett.

Müller Cecília tisztifőorvos szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a Széchenyi fürdőben még időben szigorították a takarítási rendet, megerősítették a fertőtlenítő eljárásokat, többek között a medencék klórszintjét is növelték. Mivel a klór hamar végez a vírussal, a klórral nem kezelt gyógyvízben pedig a magas hőfok kedvezőtlen a koronavírus számára, Müller szerint megnyugtató a helyzet.

Ugyanakkor a vírus cseppfertőzéssel terjed, tehát elég köhögni egyet egy liftben, buszon, vagy akár a nyílt utcán, és a két méteres körben álló emberek fokozott veszélynek vannak kitéve. Ez alapján pedig hiába ellenőrzik a hatóságok a lányok útvonalait, lehetetlen lemodellezni, hogy hányan voltak kitéve a vírusnak.

Megint más kérdés, hogy Csehországban mindössze tíz óra alatt feltérképezték a lányok útvonalát, és több tucat ember került karanténba, még a buszvezető, vagy az a pincér aki is, aki ételt szolgált fel nekik. Ehhez képest nálunk senkivel szemben nem intézkedtek.

Pedig az már kiderült, hogy a lányok hosszasan ugyan nem időztek étteremben, de jártak egy romkocsmában, egy palacsintázóban, és a betegség tünetei miatt gyógyszertárban is vásároltak. Végül a rosszullét miatt a vacsorájukat már az Airbnb lakásukhoz rendelték, itt a futár szerepe lehet kérdéses. Mivel azonban Budapest belvárosában is sétálgattak, lényegében bárkit megfertőzhettek.

A lányok FlixBus-al jöttek Magyarországra, ez szintén kockázatot jelenthet az utastársak számára. A hatóságok egyelőre vizsgálják az utazás körülményeit és az utasok személyét, de semmilyen intézkedés nem történt. A cseheknél viszont a busz utasait is elkülönítették, függetlenül attól, hogy ránézésre mindenki tünetmentes.

Jelenleg 21 uniós országban van kimutatva a vírus. 3 százalék körüli a halálozási ráta, ez némileg súlyosabb az influenzánál, de jóval gyengébb a korábbi H1N1-nél.

Hivatalosan továbbra sincs koronavírusos megbetegedés az országban.