Jobbik: Már rég az alaptanterv része kellene, hogy legyen a pénzügyi ismeretek oktatása!

Jobbik: Már rég az alaptanterv része kellene, hogy legyen a pénzügyi ismeretek oktatása!

Képmutatónak tartja Farkas Gergely jobbikos képviselő Varga Mihály pénzügyminiszternek azt a javaslatát, amely a fiatalok pénzügyi ismereteinek fontosságára vonatkozik. Ha ezt valóban fontosnak tartaná a Fidesz, akkor tíz év kormányázás után nem ott tartanánk, hogy ez még mindig csak egy jövőbeli lehetőségként merül fel – írja közleményében a konzervatív ellenzéki politikus.

Varga Mihály tárcavezető kedden Budapesten, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tartott előadását követően beszélt arról, hosszú távú cél, hogy akár a Nemzeti alaptanterv (NAT) része legyen a pénzügyi ismeretek oktatása, ezért a tárca egyeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A Pénzügyminisztérium szeretné, ha a NAT egyik következő felülvizsgálatánál ez megalapozott kérés lehetne – tette hozzá.

Sőt, Palkovics László információs és technológiai miniszter már három éve, még oktatásért felelős államtitkárként aláírt egy megállapodást a Pénzügyminisztérium jogelődjének számító Nemzetgazdasági Minisztériummal, mely szerint

a megújuló nemzeti tantervben kiemelt szerepet kap majd az életvitellel kapcsolatos ismeretek oktatása, így a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi tudatosság elsajátítása is.

Végre egy pozitív előrelépés a magyar tantervben!!!

A pénzügyi és vállalkozási ismeretek iskolai terjesztésének szélesítéséről írt alá csütörtökön megállapodást Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Bankszövetséggel, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Junior Achievement Alapítvánnyal az idei pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete, a Pénz7 program keretén belül, írta az MTI.

Farkas Gergely aláhúzza: a Jobbik már évekkel ezelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a 21. század útvesztőiben elengedhetetlen, hogy egy fiatal rendelkezzen minimális gazdasági és pénzügyi alapismeretekkel, azokat pedig a köznevelési rendszerben kell megkapnia!

Egyúttal emlékezteti a pénzügyi tárcavezetőt, hogy már január végén megjelent az új Nemzeti Alaptanterv tervezete, az ezt előterjesztő kormánynak pedig ő maga is tagja.

Miért nem javasolta ezt korábban? Miért nem érte el, hogy ez már a most megjelenő NAT-ban szerepeljen? Miért kell tíz év kormányzás után is csak egy hosszú távú célként megjelölni a pénzügyi ismeretek köznevelésbeli oktatását, miközben ennek hiánya nap, mint nap hátrányosan érinti a fiatalokat?

– teszi fel a kérdést Farkas.

A Jobbik ismét felszólítja a kormányt, hogy rendezze ezt a régi adósságát és tegye a Nemzeti Alaptanterv részéve a pénzügyi ismeretek oktatását! A pénzügyminiszter pedig ne a sajtónak mondogasson szépen hangzó terveket, hanem a kormánya tagjaként

tegyen lépéseket azért, hogy a fiatalok ne lehessenek pénzügyi ügyeskedések áldozatai!

– zárul az ellenzéki politikus közleménye.