Végre egy pozitív előrelépés a magyar tantervben!!!

Új szemléletre van szükség a XXI. században.

A pénzügyi és vállalkozási ismeretek iskolai terjesztésének szélesítéséről írt alá csütörtökön megállapodást Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Bankszövetséggel, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Junior Achievement Alapítvánnyal az idei pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete, a Pénz7 program keretén belül, írta az MTI.

Palkovics a szerződés aláírását követően hangsúlyozta: a megújuló nemzeti tantervben kiemelt szerepet kap majd az életvitellel kapcsolatos ismeretek oktatása, így a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi tudatosság elsajátítása is.

Az idén a március 6. és 10. közötti rendezvénysorozat vállalkozói ismeretek oktatásával is bővül.

Amivel foglalkozni kell:

a vállalkozások alapításának kérdéskörétől kezdve egészen a cégek tevékenysége során felmerülő kihívásokig, buktatókig.

a magáncégek alapításáról, a vállalkozói lét témájáról sikeres vállalkozások vezetői tartanak majd előadásokat a tanulóknak.

Intézményesített a kiszolgáltatottságunk a pénzvilág irányába

A KLIK létrehozása, pusztítása óta még inkább előtérbe került a hazai oktatás helyzete, iránya. S miközben a vita gyakran parttalan ideologizálásba torkollik, fontos kérdések maradnak megválaszolatlan. Például, hogy miért nem találkoznak a diákok a köznevelésben folytatott tanulmányaik folyamán olyan hasznos témákkal, mint hogy mire kell majd figyelniük hitel felvételekor?

Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerint a magyar fiatalok jóval kisebb arányban érdeklődnek az iránt, miként válhatnak a középiskolai, vagy felsőfokú oktatásuk után vállalkozóvá, mint a nyugat-európai társaik. Holott az egész magyar gazdaság fejlődését segítené, erősítené, ha egyre több fiatal kezdene saját vállalkozásba. Ígéret hangzott el, hogy várhatóan még az idén a kormány elé kerül a pénzügyi jártasságot, pénzügyi tudatosságot segítő nemzeti stratégia, amely hét éves időintervallumban szabja meg azokat a feladatokat, hogyan bővítsék az ifjabb nemzedék pénzügyi ismereteit.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára pedig jelezte: a pénzügyi-gazdasági válság is rávilágított arra, mennyire fontos a pénzügyi ismeretekben való eligazodás. Kiemelte: 2016. november 15. óta már közel 900 iskola regisztrált országszerte a programra, a résztvevő diákok száma a regisztráció szerint meghaladja a 140 ezret.