Putyin és Erdogan tűzszünetet kötött, segítenének a menekülteknek hazatérni Szíriába

Putyin és Erdogan tűzszünetet kötött, segítenének a menekülteknek hazatérni Szíriába

Mielőtt belevágnánk a közepébe, tisztázzuk, hogy miért lényeges ez a megállapodás. Recep Tayyip Erdogan hivatalosan azért nyitotta meg a török határt Európa irányába a menekültek előtt, mert elege lett a szíriai helyzetből és annak következményeiből.

Az északnyugat-szíriai Idlib tartományban több mint ötven török katona vesztette életét az utóbbi időszakban a kormányerők támadásaiban.

Az nem világos, hogy szír vagy orosz gépek okozták a törökök halálát, de Ankara Damaszkuszt hibáztatta. Ennek az előzménye, hogy januárban török-orosz tűzszüneti megállapodás született az északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési zóna területére vonatkozóan. Ezt a kormányerők és az oroszok nem tartották be, elkezdték felszámolni a lázadók állásait a tartományban, aminek hatására nagyjából 950 ezer menekült indult Törökország déli határa felé.

Kik lövik egymást Szíriában és miért?

Megint Szíriával, a törökökkel és az oroszokkal vannak tele a hírek, ráadásul Recep Tayyip Erdoğanék már nem akarják feltartóztatni a menekülteket. Szalai Mátéval, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójával, a Corvinus Egyetem oktatójával tesszük rendbe az alapvető kérdéseket. Talán azoknak, akik nem követik folyamatosan a szíriai eseményeket, nem teljesen egyértelmű a mostani helyzet.

Erdogan ezen a ponton mondta azt, hogy elég volt, és amellett, hogy csak februárban legalább nyolcezer török katonát vezényelt Szíriába páncélosokkal egyetemben, útjára engedte a menekülteket. Ez nem azt jelenti, hogy 3,5 millió ember indult Európába. Ankara szerint körülbelül 140 ezren Görögország felé vették az irányt, a görögök szerint ez a szám valójában inkább 25-28 ezer.

Majdnem ötezer menekült inkább visszamenne Törökországba, de ott fegyveresek fogadják őket

A Reuters szerint Süleyman Soylu török belügyminiszter arról beszélt, hogy jelenleg 4900 menekült próbál visszajutni Törökországba, miután a görög hatóságok részéről kemény fellépéssel találták szemben magukat, 164-en meg is sebesültek.

Ezek után létezett egy olyan elemzői narratíva is, mely szerint Erdogan azért kezdte újra menekültekkel fenyegetni az Európai Uniót, és ezúttal valódi lépéseket is tett, hogy Európa nyomást gyakoroljon az oroszokra a szíriai hadműveletek leállítása érdekében.

Ha meg akarják oldani ezt az ügyet, az európai országoknak támogatniuk kell a Törökország ajánlotta politikai és humanitárus megoldást Szíriában

- üzente Erdogan, ez azért fontos, mert ezúttal nem a pénzhez kötötte az üzletet, hanem a szíriai érdekeihez.

Erdogan egyébként az anyagiakkal sem teljesen zárt kapukat dönget, a konfliktus ugye az, hogy az Európai Unió hatmilliárd euróért megvásárolta a saját biztonságát a törököktől, Ankara viszont hiányolja az összeg egy szemmel is jól látható részét. Az Európai Bizottság szerint már folyósították az utolsó euróig a hatmilliárdot, csak nem mindet közvetlenül a török kormánynak, hanem segélyszervezeteknek, ez lehet az anomália a folyamatban.

Szóval, vissza az alapgondolathoz: Erdogan azért nem teljesen zárt kapukat dönget, mert Heiko Maas német külügyminiszter épp ma nyilatkozta Zágrábban, hogy növelni kell Törökország európai uniós pénzügyi támogatását a menekültválság miatt.

Moszkvába utazott

Putyin nélkül viszont egy lépést sem lehet tenni Szíriában, főleg akkor nem, ha a kormányerők mozgásáról van szó, ezért Erdogan Moszkvába látogatott, ahol egy több mint hatórás tárgyalás végén arra jutottak, hogy éjféltől tűzszünet lép életbe Idlib tartományban.

A megállapodásban az is szerepel, hogy

  • Törökország és Oroszország közösen semmisíti meg az ENSZ BT által terroristaként elismert szervezeteket
  • 12 kilométer széles biztonsági folyosót hoznak létre az M4-es autópálya mentén (Latakia-Aleppó), amit március 15-től orosz-török közös ellenőrzés alá vonnak

Azt is rögzítették, hogy a szíriai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani, ehhez a szíriaiak politikai rendezési folyamatára lesz szükség, Erdogan egyébként régóta hangoztatja, hogy új alkotmányra és választásra lesz szükség az országban.

A menekülteket tekintve arra jutottak, hogy mindenkit segíteni akarnak az önkéntes és biztonságos hazatérésben Szíriába. Innentől kezdve már csak az a kérdés, mint minden fegyverszünet esetében, hogy sikerül-e azt betartani és betartatni, de az európai migrációs biztonsági kérdéseket tekintve is releváns lépés lehet ez az egyezség.