Kivittek egy idős embert az otthonból, felvették a nyugdíját, majd kirakták az erdőbe meghalni

Kerekesszék
Illusztráció
pixabay.com

Áldozatuk életével nem, csak a nyugdíjával törődött az a három ember, akiket emberöléssel gyanúsítottak a Pest megyei nyomozók. A rendőrség az „öregezés” egy igen aljas módjáról számolt be szombaton.

A tájékoztatás szerint egy fővárosi szociális intézményből tolta ki kerekesszékestül későbbi áldozatát 2017. október 24-én kora délután az a páros, amelynek tagjai ezután egy belvárosi bankfiókban felvették az idős nyugdíját, majd kivitték őt egy szentmártonkátai lakásba.

Négy nappal később a mozgásában korlátozott, súlyos beteg férfi rosszul lett. Azt hitték meghalt, ezért

fogták, kora reggel kitolták az erdőbe és sorsára hagyták.

Az áldozat már élettelen testét néhány órával később találták meg.

Az ötlet, hogy a 69 éves, beteg ember pénzét megszerezzék a 39 éves B. Oszkár fejéből pattant ki, a megvalósítás első részét a 44 éves T. Imrénére, valamint H. Csabára bízta. Ők ketten hozták el az orvosi felügyelet alatt álló sértettet a szociális intézményből, majd kivitték a vidéki címre.

Mindhárman tisztában voltak azzal, hogy tettükkel közvetlenül veszélyeztetik, kockáztatják az idős életét, de szemük előtt csak a megszerezhető nyugdíj lebegett. Áldozatuk végtisztességét úgy adták meg, hogy eltolták az útból és az erdőben hagyták.

A nyomozás segítségnyújtás elmulasztása bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult, majd 2019 őszén - a beszerzett bizonyítékok, vallomások, szakértői vélemények birtokában – módosították a cselekmény minősítését. A rendőrségi közlemény szerint így

nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsították meg őket.

A terheltek közül T. Imréné és B. Oszkár 2019 októbere óta van letartóztatásban. A jelenleg szintén fogvatartott H. Csaba ellen egy másik ügyben kiszabott szabadságvesztés le nem töltése miatt volt érvényben elfogatóparancs. Elfogták, azóta megkezdte jogerős büntetésének kitöltését a fővárosban. Az ügy most kerülhet az ügyészség elé.