Videó: a görögök szerint a törökök bontják a határkerítést, hogy minél többen jöjjenek Európába

Videó: a görögök szerint a törökök bontják a határkerítést, hogy minél többen jöjjenek Európába

A görög kormány közzétett vasárnap egy videófelvételt, amelyen az látszik, hogy egy katonai jármű elbontja a török oldalon a két országot elválasztó határkerítést.

A felvételt éjszaka készítették egy megfigyelő ponton, a szárazföldi határon. A török járműről kábelt erősítettek a kerítésre, és lerántották a földre - közölték kormányzati források Athénban.

Ebben a határtérségben igen erős a feszültség; szombaton összecsapások voltak a görög határőrök és az Európai Unió területére bejutni akaró migránsok között.

Görög tisztségviselők akkori közlése szerint a határőrök a megelőző 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe. Az előző nyolc napon pedig több ezer behatolást akadályoztak meg. A legtöbb próbálkozó afgán vagy pakisztáni.

Benyújtották a határőrség visszaállításáról szóló javaslatot, mutatjuk, miért fontos ez

Ismét felszólítja a kormányt a Jobbik a határőrség visszaállítására, a 2008-ban megszüntetett szervezet újjászervezéséről szóló határozati javaslatot Z. Kárpát Dániel alelnök és Jakab Péter pártelnök benyújtotta az országgyűlésnek. Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese pedig Facebookra feltöltött videójában magyarázza el, miért fontos az, hogy a javaslatot végre elfogadja a Fidesz.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kijelentette a CNN amerikai hírtelevíziónak péntek késő este adott interjújában: az Európai Unió és Törökország 2016-os migrációs megállapodás összeomlott, és szerinte ezért Recep Tayyip Erdogan török elnök a hibás, mert nem tartóztatja fel a Törökországban veszteglő migránsokat, sőt, szerinte segíti is őket abban, hogy elinduljanak az Európai Unió országai felé.

Az biztos, hogy a kerítés szándékos elbontása nem cáfolja ezt.

Erdoğan csak a tengeri migrációt hajlandó újra leállítani

Nyitva van-e, vagy már zárva, nekünk nincs időnk vitázni, a téma le van zárva, a kapukat ezennel megnyitottuk - mondta Recep Rayyip Erdoğan, épp Moszkvából hazafelé, amikor tűzszünetet kötöttek Vlagyimir Putyinnal az északnyugat-szíriai frontot illetően. A fegyvernyugvás egyelőre megvalósulni látszik, a török elnök viszont ennek ellenére sem enged menekültügyben.

Ankara azzal érvel, hogy az Európai Unió nem teljesítette a migrációs megállapodásban foglaltakat.