Rendkívüli tanítási szünettel állítaná meg a koronavírus terjedését a Jobbik

Rendkívüli tanítási szünettel állítaná meg a koronavírus terjedését a Jobbik

Rendkívüli szünetet rendelne el az iskolákban és óvodákban a Jobbik a koronavírus miatt. Magyarországon tíz felett van a megerősített fertőzések száma, de a kormány hazahívta az európai gócpontnak számító, teljesen lezárt Olaszországban tartózkodó magyar turistákat. Több, egyelőre enyhén érintett országban, így Romániában, Csehországban is bevezették azt az óvintézkedést, amelyet most az ellenzéki párt a családok védelmében követel, Szlovákiában viszont csak az általános iskolákban rendeltek el rendkívüli szünetet.

Több uniós tagállam példáját követve rendkívüli tanítási szünetetet rendelne el a Jobbik a koronavírus terjedésének megfékezéséért. Szilágyi György sajtótájékoztatóján azzal indokolt: a járvány kialakulásának megakadályozása, a gyermekek, a pedagógusok és áttételesen több százezer család védelme kell, hogy az első legyen.

Most hazánkban is a védekezés a legfontosabb feladat. Indokoltnak látjuk és követeljük, hogy a kormány rendeljen el tanítási szünetet és zárja be iskoláinkat, óvodáinkat azonnali hatállyal.

Azt is javasolja az ellenzéki párt, teremtsék meg annak a lehetőségét, hogy az Olaszországból hazatérők önkéntesen kéthetes házi karanténba vonulhassanak. 

Fokozott ellenőrzést javasolnak a nemzetközi vasúti és teherforgalomban is, a megmaradt kínai közvetlen repülőjáratot pedig szüneteltetni kell Szilágyi György szerint.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/OJxf4hVnls0.jpg?itok=nOfeGusd","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=OJxf4hVnls0&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Hasonló döntést hoztak a régió több országában

Csehországban a kormányfő, Andrej Babis jelentette be kedd délelőtt folyamán hogy az összes általános és középiskolában szerdától tanítási szünet lesz – a rendelkezés nem terjed ki az egyetemekre. Ezenkívül a koronavírusra válaszul hozott rendkívüli intézkedések keretében betiltanak minden 100 főnél nagyobb rendezvényt. Az országban jelenleg 20 fertőzöttet tartanak nyilván.

Március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését. Mint ismert, Romániában hétfő estére 17-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, akik közül ötöt már gyógyultnak nyilvánítottak. 

Az ország ügyvivő miniszterelnöke, Ludovic Orban elmondta, hogy a kényszerszünetet meghosszabbíthatják annak függvényében, hogy az elkövetkező napokban hogyan alakul a vírus romániai terjedése. A kormányfő szerint többek között azért kell bevezetni ezt az intézkedést, mert tudomásuk van arról, hogy az olaszországi Lombardia tartomány határainak a lezárása előtt sok ott élő román összecsomagolt, és elindult haza (túlnyomó többségük egyébként Magyarországon keresztül utazik haza - szerk). Hozzátette, azért csak szerdától vezetik be a kényszerszünetet, hogy a szülőknek legyen idejük megszervezni a gyermekek otthoni felügyeletét.

Közben a római magyar nagykövetség azt kéri az Olaszországban turisztikai céllal tartózkodó magyaroktól, hogy minél hamarabb induljanak haza. Ahogy korábban írtuk: egész Olaszországban életbe léptették a vasárnap elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban elrendelt intézkedéseket, amelyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakhelyet például csak engedéllyel lehet elhagyni. 

Nincs szabályozás az ilyen helyzetekre

Lapunk felkereste a Pedagógusok Szakszervezetét annak tekintetében, hogy mivel járna, ha esetlegesen Magyarországon is az iskolák bezárása mellett döntetének. A PSZ jelezte, csak a kormány, az operatív törzs, illetve a fenntartók döntése lehet majd, hogy átmenetileg szüneteltessék az oktatást az intézményekben.

A Pedagógusok Szakszervezete elvárja, hogy egy ilyen döntés előtt egyeztessenek az érdekképviseletekkel. Annál is inkább, mert ilyen járványhelyzetre

a Munka törvénykönyve, valamint a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény nem ad egyértelmű választ, így sok múlhat a munkáltatók döntésén is.

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom az Alfahír kérdésére úgy reagált, hogy folyamatosan nyomon követik a koronavírussal kapcsolatos történéseket Magyarországon.

A szervezet szerint a valós tájékoztatás és megelőzés a legfontosabb, ezért is döntöttek a március 15-ére tervezett tüntetésük elhalasztása mellett, csökkentve ezzel a vírus terjedésének lehetőségét. Úgy látják, hogy egyelőre nem érdemes korlátozó intézkedéseket hozni, de változhat a helyzet.

"Nyilván ha növekszik a betegek száma, akkor valóban indokolt a köznevelési intézmények bezárása."