Volánbusz-dolgozó: "Nemhogy naponta kétszer, egyszer sem látjuk a takarítókat"

Volánbusz-dolgozó: "Nemhogy naponta kétszer, egyszer sem látjuk a takarítókat"

Áldatlan állapotokról számolt be lapunk érdeklődésére egy Volánbusznál dolgozó buszsofőr.. A közlekedési társaság alkalmazottja szerint sem ő, sem kollégái nem tapasztalták meg a Volánbusz által bejelentett soron kívüli higiéniai intézkedéseket. Állítása szerint a tisztítószert saját maguk veszik meg, ők takarítanak, ráadásul még a sofőrvárókban sem mindig van kézfertőtlenítő.

Pedig a közlekedési társaság március 6-án kiadott közleményében számos higiéniai intézkedést jelentettek be. Tájékoztatásuk szerint a Volánbusz a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az országos tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be országszerte utasai és munkavállalói védelmében. Mint írják: az intézkedések keretében fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodó helyiségeket.

"Semmi. Gyakorlatilag abban kimerül a védekezés, hogy különböző papírokat fénymásolnak a védekezés fontosságáról, de egyebet nem igen látni"

- mondta érdeklődésünkre egy volánbuszos dolgozó.

A neve elhallgatását kérő munkavállaló elmondása szerint a sofőrök saját védelmük érdekében maguk viszik fel a buszra a tisztítószereket, maguk takarítanak, ők veszik a seprűt, viszik a forró vizet.

"Nemhogy naponta kétszer, egyszer sem látjuk a takarítókat"

- tette hozzá.

A volános dolgozó emlékeztetett arra is, hogy nagyon sok a nyugdíjas utazójuk, tehát pont a legveszélyeztetettebb réteg van így a legnagyobb veszélyben.

"Bocsánat, egyszer volt, bár sok köszönet nem volt benne. Három spriccelés után és nem egészen két perc után távozott" - mondta arra a kérdésünkre, hogy van-e egyáltalán takarító személyzet.

"Jellemző, hogy a takarítónő azt mondta, hogy nem az van benne, mint ami a dobozban van. Majd három fújással végzett is és távozott"

Szerinte nevetséges és szomorú, hogy egy állami cégnél ennyire semmibe vegyék a higiéniai szabályokat, koronavírus ide, koronavírus oda.

Mint ugyanis kiderült, eddig sem állt a cég a helyzet magaslatán, már ami a takarítást illeti.

"Hagyjuk a koronavírust: amikor a buszon végzik el a dolgukat egyes utasok, vagy éppen hányják össze magukat, akkor sem fertőtlenítik le a buszt"

Rákérdeztünk a dolgozók körében tapasztalt hangulatra is, a fentiek fényében a válasz sem meglepő:

"Nagyon sokan azon gondolkodunk, hogy elmegyünk betegszabadságra. Van olyan sofőrváró, ahol sem kézfertőtlenítő, sem törlőkendő nincs. Még látszatintézkedés sem történt. Volt, hogy a takarítónak akartam fizetni egy ezrest, hogy legalább az ablakokat takarítsa le, nekem erre két járat között nincs időm"

Március 9-én a Volánbusz vezetése és a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége tárgyalóasztalhoz ült, ahol a szakszervezet is arról tájékoztatta a társaságot, a központilag előírt eljárások nem történnek meg és az autóbusz vezetőket nem látják el fertőtlenítő szerekkel.

Rig Lajos: a fertőtlenítés a járványügyi szabályozás tekintetében az első és legfontosabb alapintézkedés

"Kiemelt területnek kéne kezelni a tömegközlekedést és a járműveket, hiszen ezen naponta több száz vagy több ezer ember utazik. Ráadásul sokszor pont a legveszélyeztetettebb réteg, a nyugdíjasok"

- mondta érdeklődésünkre Rig Lajos. A Jobbik egészségügyi szakpolitikusa szerint az alapvető higiénia a legfontosabb, a buszok megállási idejében fertőtleníteni kell.

Rig szerint a járványügyi szabályozás tekintetében ez az első és a legfontosabb alapintézkedés kellene, hogy legyen.

A takarítás elmaradásáról szólva a politikus emlékeztetett, ez nem egyedi eset.

"Egy egészségügyi intézményeben is vállalkozók végzik ezt a munkát, akik lehet, hogy fel sem készültek erre. Ők egy eszköz tisztítására vannak felkészülve, de itt ugye fertőtlenítésre van szükség, amely speciális kezelést igényel."

Hozzátette: minden ilyen szernek van behatási ideje, ezt ki kell várni, ez lehet félóra, egy óra, és csak utána állhat szolgálatba a busz.

"Emellett a személyvédelem ugyanilyen fontos, vagyis a személyi higiéniát is biztosítani kell. Ez a Volán feladata és felelőssége, vagyis végső soron az államé.

Frissítés: Változnak a szabályok - intézkedéssorozatot jelentett be a Volánbusz

A koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a Volánbusz rendkívüli forgalmi és kereskedelmi intézkedéseket vezet be járatain, egyebek között változnak a felszállási és csomagkezelési szabályok - közölte a közúti közlekedési társaság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az országos, elővárosi és regionális forgalomban közlekedő járatokon a bérletesek a hátsó ajtókat vehetik igénybe, az első ajtón csak azok szállhatnak fel, akiknek menetjegyet kell váltaniuk.
   
A csomagkezelési rend is változik - közölte a Volánbusz. A járművezető nyitja és zárja a csomagteret, de a csomag be- és kivételét az utasok maguk végzik.
   
A budapesti Népliget autóbusz-pályaudvaron működő Utazási Centrum kivételével az autóbusz-állomásokon működő menetrendi információs pontok zárva tartanak, telefonon ugyanakkor továbbra is minden információs pont elérhető, a helyszínen az utastájékoztatás más formái - például a kiírás - továbbra is élnek.
   
A pénztárakban és járatokon a 2019/2020-as tanév első féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat március 31. után is elfogadják, a diákigazolvány-helyettesítő igazolást eredeti aláírás és pecsét nélkül is érvényesnek tekintik - tájékoztatott a Volánbusz.
   
Fokozottan takarítják az állomásokat és a járműveket, az autóbuszokon vírusölő szerrel tisztítják a padlót és a kapaszkodókat, folyamatosan kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodóhelyiségeket.
   
A buszvezetőkre a járművek gyakori takarításával, vírusölő szerrel való gyakori kézmosással segítenek minimalizálni a fertőzésveszélyt. A Volánbusz arra kér mindenkit, hogy fokozottan ügyeljen személyes higiéniájára, gyakori kézmosással, zsebkendő használatával igyekezzen megállítani a vírus terjedését, és csak akkor használja a Volánbusz járatait, ha nem áll fenn nála koronavírus-fertőzés gyanúja.
   
Az autóbusz-közlekedés menetrendje egyelőre változatlan.

A társaság autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról a volanbusz.hu/koronavirus oldalon tájékoztatják az utasokat az aktuális információkról - közölte a Volánbusz.