Elon Musk szerint a koronavírus-pánik hülyeség, de ha szükség lesz rá, lélegeztetőgépeket is gyártana

Elon Musk szerint a koronavírus-pánik hülyeség, de ha szükség lesz rá, lélegeztetőgépeket is gyártana

Elon Musk már több mint egy hete kinyilatkoztatta Twitterén, hogy mi is a véleménye a koronavírus-járványról:

"A koronavírus-pánik hülyeség."

A Tesla-vezér mondott már sok mindent és legalább olyan aktív Twitter-felhasználó, mint Donald Trump, szóval nem nagyon akadt fenn senki a kijelentésén, mindaddig, amíg zárlatot nem rendeltek el hét kaliforniai megyében a koronavírus miatt, a Tesla fremonti gyára pedig ennek ellenére ugyanúgy üzemelt mintha mi sem történt volna.

A Los Angeles Times írása szerint a gyár parkolója tele volt, a dolgozók pedig mindenféle elővigyázatosság nélkül szorosan egymás mellett állva szálltak fel az őket hazaszállító buszra.

Hétfőre Musk is kicsit finomított véleményén, bár továbbra is tartotta magát ahhoz, hogy a

"koronavírus-pánik messze több kárt okoz, mint maga a vírus",

az alkalmazottaknak engedélyezte, hogy otthon maradjanak, ha akarnak, de a gyár tovább működik.

Végül szerdán az Alameda megyei seriff utasítására visszavágták a Tesla termelését, ugyanis úgy vélték, hogy az elektromosautók gyártása nem fér bele a létfontosságú kategóriába.

A Tesla részvényeinek ára több mint 55 százalékot zuhant, miután február 4-én tetőzött 968,99 dollárral. A társaság részvényei kedden 430,20 dolláron zártak.

Sokan Musk hozzáállását kapzsiságnak tekinthetik, ahogy sok vád érte már a marketingcélú űrszemetelés, valamint a haszonszerző hamis világmegváltó imázs miatt. De el kell ismerni, hogy egyszerre profitorientált és hasznos is a tevékenysége, amit az is jól mutat, hogy szintén a Twitteren kapott kritikára, miszerint "ne beszéljen idiótaságokat, inkább gyártson lélegeztető gépeket", azt felelte, hogy "ha majd hiány lesz, gyártani fog."

A gyorsreagálás pedig valóban Musk sajátja, így egy olaszországihoz hasonló helyzet esetén az Egyesült Államok biztos hatékonyabban tudna választ adni a problémára. Az már más kérdés, hogy az egyén szempontjából mi a jobb, ha Musk gyorsan legyárt egy lélegeztetőgépet valamelyik szülőnknek, mert az intenzíven fekszik tüdőgyulladással, vagy ha erre sor sem kerül, mert mindenki otthon marad és a gazdasági növekedés a következő évben kicsit visszaesik.