Elhalasztják az olimpiát

Elhalasztják az olimpiát

Az eredetileg idei nyári olimpiai játékokat legkésőbb 2021 nyaráig elhalasztják, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a tokiói szervezők jutottak erre a döntésre válságtanácskozásukon.

A japán NHK televízió szerint Abe Sindzó miniszterelnök telefonos egyeztetésük során azt javasolta Thomas Bachnak, 12 hónappal később kerüljön sor a nyári olimpiai játékokra

A japán kormányfő szerint a halasztás elkerülhetetlen, ha nem lehet teljes olimpiát rendezni a világjárvány miatt.

„A nagyjából egyéves halasztást javasoltam, és Thomas Bach elnök teljes mértékben egyetértett vele. Ez lehetővé tenné, hogy a sportolók a lehető legjobb formában érkezzenek meg az olimpiára, mi pedig biztonságos környezetet teremthetnénk a szurkolóknak"

 tette hozzá a japán kormányfő.

A halasztást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megerősítette. 

Abe Sindzó a szerdai nap folyamán Donald Trump amerikai elnökkel is telefonos egyeztetést tart, az olimpia pedig a napirend előkelő helyén szerepel.

Mint ismert, a hétvégén még az olimpia elhalasztása ellen érvelt a NOB elnöke, Thomas Bach. Azonban már több ország olimpiai bizottsága, így a kanadai, az ausztrál vagy a brit is jelezte, hogy nem engedi el a sportolóit a játékokra, ha az eredeti időpontban rendezik meg azt.

Korábban több verzió is felmerült, hogy mikorra halasszák a nyári olimpiát, vélhetően az eddigi nyilatkozatok alapján ez jövő nyáron lesz esedékes. 

A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerül.

A modernkori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra. Törlés már volt, mégpedig ötször: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradtak el, majd a második világháború alatt az 1940-es, eredetileg Tokiónak, majd Helsinkinek ítélt, valamint az 1944-es londoni nyári, továbbá az 1940-es szapporói és az 1944-es Cortina d'Ampezzó-i téli olimpiát nem rendezték meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára egyelőre a pénz fontosabb a világjárvány megfékezésénél

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) meghajlani kényszerül a világ akaratának, azok után, hogy a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben már annak lehetőségeit vizsgálja, hogy elhalasztanák a július 24-én kezdődő olimpiai nyári játékokat a koronavírus-járvány miatt. Az eset rávilágít arra a dilettantizmusra, ami a nemzetközi szervezetet hosszú ideje jellemzi.