Müller Cecília arra kéri a kórházakat, hogy tartsák be az ágyfelszabadítási rendeletet

Müller Cecília arra kéri a kórházakat, hogy tartsák be az ágyfelszabadítási rendeletet

Szerdán is megtartotta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Elsőként Kiss Róbert alezredes tájékoztatott, aki elmondta, hogy az országba újabb egészségügyi felszerelések érkeztek. 

Kiss Róbert ismertette, hogy két újabb szállítmány érkezett, amely többek között tízmillió sebészi szájmaszkot, 900 liter fertőtlenítőszert, továbbá közel 25 ezer izolációs köpenyt tartalmazott.

Hozzátette: 11 fő iráni állampolgár hagyta el az országot. Közülük nyolcan maguktól távoztak, hármukat azonban hatósági kíséret mellett toloncolták ki az országból. 

A rendőrségi intézkedésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott:

  • jelenleg 13360 személy van hatósági házi karanténban
  • és eddig 206 ezerszer ellenőrizték őket.
  • 219 büntetőeljárást indítottak a koronavírus-járvány kezdete óta,
  • ebből pedig 57 alkalommal rémhírterjesztés esete miatt.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy kedden a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren egy magyar állampolgárral szemben intézkedtek a rendőrök, aki - bár hatósági házi karanténban kellett volna lennie - megkísérelte légi járattal elhagyni Budapestet. Kilépését megtagadták, ismét elrendelték hatósági házi karanténját.

Utána az országos tisztifőrvos következett, aki ismételten ismertette a legfrissebb adatokat. Müller Cecília elmondta, hogy 70 új gyógyult személy van. 

Jelezte, hogy jelenleg is zajlik a magyarországi idősotthonok ellenőrzése.  A legnagyobbakkal kezdenek, hiszen

"itt lehet a legnagyobb a kockázat. A fertőzés és a továbbadás esélye itt a legnagyobb."

A kórházak kiürítésével kapcsolatban az utóbbi napokban több probléma is akadt, ugyanis az intézkedés szerint a kórházi ágyak 60 százalékát kell felszabadítani, ennek következtében azonban több ápolásra szoruló beteget is haza küldenek. 

Müller Cecília ez ügyben úgy fogalmazott, hogy ez nem egy mostani terv, ugyanis hetek óta mondják, hogy több ütemben zajlik a felkészülés,

"annak érdekében, hogy az az ágyszám, lélegeztetőgép, személyzet rendelkezésre álljon, hogy ha nagy számú megbetegedés lépne fel az országban."

A tisztifőorvos az egészségügyi intézményeket arra kérte, tartsák be az ágyfelszabadításra vonatkozó rendeletet. Leszögezte, legkésőbb április 19-re kell elérni azt a célt, hogy a kikötött 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százaléknak rendelkezésre kell állni.

"A hazabocsátás orvosszakmai döntés kell hogy legyen. Ha a kezelőorvos nem tud vagy akar maga dönteni, akkor konzíliumot hívhat össze. Senki nem kerülhet úgy haza, ha később egészségkárosodásnak nézne elébe. Mindenkinek együtt kell cselekedni ebben a helyzetben"

- mondta Müller.

Újságírói kérdésre úgy reagált: valóban távoktatással képezik az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat az intenzív ellátásra. Müller Cecília beszámolt egy személyes élményéről is, hogy egy kollégája jelesre vizsgázott, erről pedig egy fotót is küldött a tisztifőorvosnak.

A gumikesztyűvel kapcsolatban elmondta, hogy a háztartási vagy cérnakesztyű csak a nagy szennyeződések ellen véd, a gumikesztyű pedig egészen addig, amíg nem szakad el, azonban ez is könnyen szennyeződik, ha sokáig rajtunk van.