Nem viselhetnek szájmaszkot az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói

Nem viselhetnek szájmaszkot az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói

Nem viselhetnek szájmaszkot az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai, a szolgálat vezetése nem engedélyezi azt – derül ki egy március 12-ei keltezésű levélből.

A 24.hu és a Magyar Hang értesülései szerint az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese által aláírt levél indoklása szerint "a kórházakban, egészségügyi intézményekben alkalmazott szájmaszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük ne terjessze tovább a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, hogy az egészséges embereket megóvja a fertőzésektől". 

"Erre való tekintettel kollégáink nem viselnek szájmaszkot."

A levélben szerepel az is, hogy a vérellátó tevékenysége a hazai egészségügyi ellátás egyik alapköve, és hogy a „szabályok betartásának fontosságát minden munkatársunk átérzi.”

A 24.hu emlékeztet: a közvetlen betegellátásban nem résztvevő, de a donoroktól vért vevő dolgozók jelenleg az egészségügyben általánosan bevett alapfelszerelésben veszik le a vért, vagyis pamutköpenyben és kesztyűben. A portál információ szerint az OVSZ szájmaszkot tiltó intézkedése nagy ellenállásba ütközött a dolgozók részéről, akik azt az ígéretet kapták, hogy újratárgyalják a kérdést, azonban március 12. óta a helyzet nem változott, és továbbra sem viselhetnek maszkot.

Mint a 24.hu, mind a Magyar Hang kereste az Országos Vérellátó Szolgálatot, ám kérdéseikre még nem válaszolt az intézmény.