Jelenleg az UEFA sem tudja mi lesz a nemzeti bajnokságok sorsa

Jelenleg az UEFA sem tudja mi lesz a nemzeti bajnokságok sorsa

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) arra kéri tagországait, hogy törekedjenek a legvégsőkig arra a megoldásra, hogy befejezzék valahogy a félbeszakított bajnokságokat. A belgák ugyanakkor ezzel már szembementek, ugyanis bajnokok hirdettek, amire az UEFA válaszul "diplomatikusan megfenyegette" a Belga Labdarúgó Szövetséget.

Március idusára tulajdonképpen teljesen leállt a futball Európában, kivéve Fehéroroszországot, ahol még nézők előtt is megrendezik a találkozókat. A Darwin-díjas belorusszokat leszámítva, komoly fejtörést okoz a európai nemzetek számára, hogy mégis miként fejezzék be nemzeti bajnokságaikat. 

A Sky Sports értesülései szerint az UEFA abban bízik, hogy júniusban újra tudnak indulni a nemzeti bajnokságok, azonban a kontinensen egyelőre nincs egyetértés a folytatásról. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a belga élvonalbeli bajnokságot már lefújták a koronavírus-járvány miatt. A hollandok pedig napokon belül dönthetnek a bajnokság befejeztéről.

A belga bajnokságban egy fordulóval az alapszakasz vége és a rájátszás megkezdése előtt hirdettek végeredményt, amelyet azonban még a 24 profi klubnak jóvá kell hagynia. Az UEFA azon figyelmeztette a belga szövetséget, hogy a bajnoknak megjelölt Club Brugge elvesztheti helyét a Bajnokok Ligájában és 30 millió eurós bevételtől eshet el, mert "az európai klubsorozatokban való részvételt a teljes bajnokságok végén a sporteredmények alapján" határozzák meg, a korai befejezés pedig felveti ezen feltétel teljesülésének a hiányát.

Az angol Premier League vezetői egyelőre nem akarják befejezni a szezont. Sőt, már azon ötletelnek, hogy esetleg Kínában fejeznék be a bajnokságot. Ugyanakkor a játékosok már nem ilyen lelkesek az ötlet iránt. 

Mégis valamilyen megoldást találniuk kell a problémára, ugyanis, ha nem fejeznék be a pontvadászatot, akkor akár 762 millió fontos összeget is bukhatnának a brit klubok. 

A nemzeti bajnokságok folytatásában egyébként egyetért az európai klubok szövetsége (ECA) és az európai ligák szervezete (EL).

„Bizakodóak vagyunk a tekintetben, hogy a labdarúgás újraindulhat a következő hónapokban – a hatósági intézkedések függvényében –, és úgy hisszük, hogy a bajnokságok befejezésére vonatkozó bármilyen döntés korai és nem jogos” 

– jelentette ki Aleksander Ceferin, az UEFA, Andrea Agnelli, az ECA és Lars-Christer Olsson, az EL elnöke közös közleményükben. 

Az UEFA részéről egy munkacsoport dolgozik hetek óta azon, hogyan tudná az elnyújtott idény jogi, szabályozási és pénzügyi tekintetben is folytatni. Nem véletlen ez a "matekozás" a szövetség felől, hiszen, ha nem tudnák befejezni a Bajnokok Ligáját és az Európa Ligát, akkor többszázmillió eurónyi pénztől esnének el. 

Másrészről a versenynaptár egységesítése azért is lenne fontos, mert összhangba kéne hozni a következő idénnyel. Azzal, ha elhúzódik a járvány, várhatóan azt a döntést kell meghoznia az UEFA-nak, hogy a mostani szezon lejártával, azonnal elkezdődne a 2020/2021-es szezon. 

Az UEFA jelenlegi tervei szerint május közepén tervezi összeállítani a futballnaptárat, és csak abban az esetben támogatná a 2019/20-as szezon befagyasztását, ha az akkor állás szerint nem mutatkozna hely, idő és lehetőség az előző szezon mérkőzéseinek megrendezésére.